Selfies bak rattet er blitt et problem

Ti prosent av bilistene svarer i en undersøkelse at de har hatt uhell grunnet mobilbruk.

LIVSFARLIG: Nei, denne karen er ikke etterlyst fordi han har tatt vertikal video. Det er langt alvorligere enn som så. Se videoen, og kryss fingrene for at du ikke møter en slik i trafikken ... Foto: SPANSK POLITI/YOUTUBE
LIVSFARLIG: Nei, denne karen er ikke etterlyst fordi han har tatt vertikal video. Det er langt alvorligere enn som så. Se videoen, og kryss fingrene for at du ikke møter en slik i trafikken ... Foto: SPANSK POLITI/YOUTUBE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selfies er et irriterende fenomen, det er noe alle enes om. Nesten, i hvert fall. Men det er ikke det verste.

Skremmende

Det britiske selskapet Confused.com, som var det første med å sette opp en tjeneste som gjør at brukere kan sammenligne forsikringstjenester, har gjennomført en større spørreundersøkelse blant bilister. Den viser noen skremmende tendenser.

Spørreundersøkelsen gjennomført blant 2.000 bilister, representative for det nasjonale gjennomsnittet, viste at nesten én av ti innrømmet å ha hatt et uhell i trafikken grunnet mobilbruk.

Av de som var blitt tatt for ulovlig mobilbruk, innrømmet 56 prosent å fortsette å bruke mobilen ulovlig. Og det å spille hovedrollen selv, på bilde eller film, er blitt en viktig del av dette.

– Ikke morsomt

– Dette er helt klart en bekymring vi har, sier UP-sjef Runar Karlsen når vi ber om en kommentar angående norske forhold. – Det er imidlertid vanskelig å konstatere konkret, men den moderne trenden med selfies, morsom i seg selv, er ikke lenger morsom når den kombineres med bilkjøring. Når både hender, blikket og tankene er borte fra selve kjøringen, øker reaksjonstiden med flere sekunder - som kan være avgjørende sekunder i en kritisk situasjon.

Kan straffes hardt

BEKYMRET: Sjefen for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, finner de nye trendene bekymringsverdige og oppfordrer til bruk av sunn fornuft. Foto: POLITIET
BEKYMRET: Sjefen for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, finner de nye trendene bekymringsverdige og oppfordrer til bruk av sunn fornuft. Foto: POLITIET Vis mer


– Når det gjelder straffereaksjoner, er det i utgangspunktet et forenklet forelegg på 1.300 kroner som ilegges dersom man blir stoppet i ferd med å bruke håndholdt mobil, enten det dreier seg om fotografering eller annen bruk, fortsetter UP-sjefen, men presiserer: – Dersom man forårsaker en ulykke eller nesten-ulykke, kan straffereaksjonen bli langt alvorligere.

– Folk skal være klar over at politiet kontrollerer, og reagerer ved bruk av mobil under kjøring, fortsetter Runar Karlsen, – det ilegges rundt regner 20.000 forelegg for dette i året. Vi kan selvsagt ikke oppdage alt, men folk skal være klar over at vi er der ute med kontroller, og at vi kan kostatere mobilbruk på avstand ved hjelp av kikkert.

Og Karlsen konkluderer: – Utover det kan vi ikke være over alt, og vi må bare nok en gang oppfordre folk til å bruke sunn fornuft.

Flest på Snapchat

Undersøkelsen fra Confused.com fokuserte spesielt på aldersgruppen 18 - 24 år, som er overrepresentert i statistikken over slike trafikkuhell.

Av disse oppga ni prosent å bruke Snapchat (som vi kalte en dårlig spøk) under bilkjøring, åtte prosent Twitter og fem prosent Instagram.

Dette er selvsagt med på å forklare den nyeste trenden med å fotografere eller filme seg selv bak rattet under kjøring.

Og nettopp øyeblikks-bruken er det som skremmer mest. Et ekstremtilfelle, kanskje, men likefullt et varsel om at det er fare på ferde, er for eksempel denne videoen med en ung spanjol som filmer seg selv i bilen, i full fart på motorveien.

Hva så, tenker man kanskje. Han er jo bare passasjer. Bare? Døm selv:


Confused.com fant mer enn 10.000 Instagram-bilder tagget med hashtags som #DrivingSelfie eller #DrivingSelfies. Disse bildene hadde ofte flere hashtags som #bored, #dangerous, #LuckyWeDidntCrash, #safedriver og #LookMaNoHands.

Og dette samtidig med at bilprodusentene lanserer stadig mer avanserte systemer som skal redde oss fra trafikkuhell. Selv om de ikke i praksis alltid overbeviser 100 prosent...

Farlig ny bruk

SELFIE: "Se hvor kjekk jeg er i bilen min..." Bildet viser imidlertid ikke om bilisten er i fart. Foto: CONFUSED/YOUTUBE
SELFIE: "Se hvor kjekk jeg er i bilen min..." Bildet viser imidlertid ikke om bilisten er i fart. Foto: CONFUSED/YOUTUBE Vis mer


Vi våger å mistenke at resultatene fra den britiske undersøkelsen ikke ville blitt mer oppløftende her til lands. Nordmenn er som kjent blant de første i verden til å ta i bruk det nyeste på teknologifronten. Spesielt hva gjelder mobiler og mulighetene de gir for til enhver tid å kommunisere med all verden.

VIL STOPPE DETTE:Forsikringsbransjen ser de nedslående resultatene og advarer nå med kraftige virkemidler. Også i egen interesse, naturligvis. Foto: CONFUSED.COM
VIL STOPPE DETTE:Forsikringsbransjen ser de nedslående resultatene og advarer nå med kraftige virkemidler. Også i egen interesse, naturligvis. Foto: CONFUSED.COM Vis mer


Tre av fire sjåfører under 44 år bruker håndholdt mobiltelefon mens de kjører, viser for eksempel en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse for magasinet Motor. I trafikken er det dessverre dagligdags å bryte lover og regler som setter andres liv i fare.

NAF bekrefter

Ulykker som typisk skyldes uoppmerksomhet fra sjåføren økte kraftig i fjor. Møteulykkene økte fra 14.632 i 2012 til 16.463 i 2013. Påkjørsler bakfra økte fra 44.332 til 48.444. Også ulykker der bare én bil var innblandet økte også. Mobiltelefonen er ifølge NAF trolig den viktigste uoppmerksomhetsskaperen bak rattet, noe som igjen er den direkte årsaken til mange av disse ulykkene.

- Det er forferdelig at så mange setter seg selv og andre i fare når de kjører bil. Én ting er at man bryter loven, men det som er det verste er den totale mangel på risikoforståelse, skrev Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF i en pressemelding nylig.

Flest yngre

I tillegg til at folk under 44 år er verstingene i å bruke mobilen ulovlig når de kjører bil, er det også de yngre sjåførene som er minst redde for straff eller muligheten for å bli tatt. Nesten halvparten av undersøkelsens deltakere under 34 år, svarer at politiets bøtemuligheter betyr lite for bruken av mobil.

- Det er ikke noe fasitsvar på hvordan vi skal få bukt med dette problemet, men det munner ut i holdninger. Man må ha respekt for det å kjøre bil. Lesing av SMS, oppdatering av Facebook-status og andre distraksjoner, viser mangel på denne respekten. Og det er livsfarlig, mener Sagedal.

For mange

Når man sitter bak rattet og ikke synes man kan vente med å reagere på en tweet, poste en Facebook- melding eller ta en selfie og legge den på Instagram, da gjør man det i visshet om at man langt fra er den eneste.

Confused.com bruker blant annet denne relativt "creepy" videoen for å formidle budskapet:


Sikkerhetssystemer

For ikke å snakke om "gammeldags" web-surfing og bruk av mail. Heldigvis finnes det nå håndfrie løsninger for de sistnevnte via stemmegjenkjennende apper som i Ford Sync, Renault R Link og enda mer sofistikerte systemer hos premium-produsentene.

For å sette i perspektiv: I enkelte land dør titusener i trafikken hvert år da de ikke har tilgang på sikkerhetssystemene vi får i våre biler...

Men det er ingen grunn til at vi på andre måter skal sette oss selv - og andre - i fare.

Her kan du se et utvalg bilfører-selfies fra Confused.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer