På nettet

Selger falske førerkort for 2.600 kroner

Med et enkelt nettsøk finner du flere firmaer som selger deg et nytt (falskt) førerkort, dersom du har mistet ditt for fart eller promille.

HELT LIKT: For et utrent øye er det falske førerkortet du kan kjøpe på nettet helt likt det norske. Noen blir tatt, men hvor mange falske kort som er i omløp, vet ikke Statens vegvesen.
HELT LIKT: For et utrent øye er det falske førerkortet du kan kjøpe på nettet helt likt det norske. Noen blir tatt, men hvor mange falske kort som er i omløp, vet ikke Statens vegvesen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ser nøyaktig like ut som førerkortet du får etter å ha avlagt førerprøven her hjemme. I hvert fall for et utrent øye. Forskjellen er at dette er falskt og kan kjøpes for noen tusenlapper uten at du har avlagt noen form for førerprøve. Faktisk uten at du noen gang har sittet bak et bilratt.

Uten førerprøve

«Kan du ikke lenger kjøre barna til skolen fordi førerkortet ditt er beslaglagt? Er du fratatt førerkortet fordi du har kjørt for fort og gjerne vil ha det tilbake? Har du aldri klart førerprøven eller aldri hatt tid til å ta den på grunn av dårlig tid? Nå har du ingen grunn til å bekymre deg. Vi ordner et førerkort for deg raskt og rimelig», heter det i reklamen for ett av firmaene som selger falske førerkort.

På Google annonserer firmaene helt åpenlyst. Det ser ut som helt vanlige salgssider, med kjøpsinformasjon, bilder av glade mennesker og gode tilbakemeldinger fra kunder.

FLEST UTLENDINGER: Politiet og Statens vegvesen har tatt en gode del flere utlendinger enn nordmenn med falske førerkort. Foto: UP
FLEST UTLENDINGER: Politiet og Statens vegvesen har tatt en gode del flere utlendinger enn nordmenn med falske førerkort. Foto: UP Vis mer

Koster 2.600 kroner

Vi tok kontakt med ett av firmaene som selger falske førerkort. Etter kort tid får vi svar fra en person som kaller seg John Thompson. Han bekrefter at han kan skaffe et norsk førerkort for 270 dollar, eller rundt 2.600 norske kroner etter dagens kurs. På spørsmål fra oss bekrefter han også at dette førerkortet blir registrert i databasene til norske myndigheter – inkludert Statens vegvesen. Hvordan det gjøres i praksis, får vi ikke noe svar på.

John, hvis det er hans riktige navn, forteller at alt jeg trenger å gjøre for å få førerkortet, er å sende inn navn, adresse, fødselsdato og fødested, hvilke klasser jeg ønsker førerkort for, signaturen min og et bilde. Jeg kan også sette en dato fra når førerkortet skal gjelde, samt utløpsdato. Dette er imidlertid valgfritt.

Betale med Bitcoin

Jeg betaler halvparten av pengene på forskudd. Etter to-tre dager er førerkortet ferdig og jeg får tilsendt en kopi som jeg må godkjenne. Deretter betaler jeg resten av summen, oppgir leveringsadresse og får førerkortet tilsendt i posten. For 500 kroner ekstra kan jeg få førerkortet tilsendt med DHL eller Fedex, forklarer John.

BLIR REGISTRERT: Firmaet vi har vært i kontakt med, hevder at det ny , falske førerkortet blir registrert i offisielle databaser i Norge.
BLIR REGISTRERT: Firmaet vi har vært i kontakt med, hevder at det ny , falske førerkortet blir registrert i offisielle databaser i Norge. Vis mer

Flere av de aktuelle firmaene anbefaler at jeg betaler med Bitcoin eller annen krypto-valuta, trolig for at det skal bli vanskeligere å spore tilbake til utstederen.

Vet at falske kort finnes

Henning Harsem er avdelingsdirektør i Vegdirektoratet. Han er kjent med at flere firmaer tilbyr falske førerkort, men advarer kraftig mot å la seg friste av et slikt tilbud.

- Det sier seg selv at du ikke skal sette deg bak et bilratt uten å ha fått den nødvendige opplæringen som trengs for å kjøre sikkert. Skulle du komme ut for en ulykke uten å ha gyldig førerkort og førerrett, kan det medføre en kjempeerstatning for skade på biler og personer, sier Harsem.

Flest utlendinger

Hvem som står bak firmaene som selger slike kort, vet ikke Statens vegvesen, men trolig er det kriminelle nettverk som bedriver denne ulovlige virksomheten:

- Vi vet at det er falske førerkort i omløp. Sånn sett er dette et problem som vi forsøker å få bukt med, selv om vi ikke har avslørt så mange falske, norske kort. Vi har tatt en god del flere utenlandske sjåfører med falske førerkort, uten at jeg har nøyaktige tall på hvor mange.

FARLIG: Kommer du ut for en ulykke med et falskt førerkort uten at du har kjørerett, kan resultatet bli en kjempe-erstatning, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Vegdirektoratet. Foto: Statens vegvesen.
FARLIG: Kommer du ut for en ulykke med et falskt førerkort uten at du har kjørerett, kan resultatet bli en kjempe-erstatning, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Vegdirektoratet. Foto: Statens vegvesen. Vis mer

Utro tjenere?

- Vi har sett nærmere på noen av de firmaene som påstår at de klarer å registrere falske førerkort i våre databaser. Det er ikke så mange måter å gjøre dette på. Det ene er å bryte seg inn i datasystemene våre. Det har vi ikke funnet spor etter at noen har klart. Det andre er selvfølgelig utro tjenere i systemet. Vi har imidlertid gode systemer internt for å etterprøve slike ting. Sannsynligheten for at du får et førerkort som ikke er registrert, selv om firmaet påstår det, er nok større, sier Harsem, som forteller at de nye førerkortene stadig blir sikrere:

- Vi legger stadig inn nye sikkerhetsmerker i kortene. De nyeste førerkortene er svært vanskelige å forfalske, dersom man ikke har tilgang til det samme utstyret som vi bruker når vi lager kortene.

Risikoen for å bli avslørt er dermed stor. Resultatet blir beslag av førerkortet, samt anmeldelse for bruk av falske dokumenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer