NCAP-test av selvkjørende biler

Selvkjørende biler i 2020? Glem det!

Biler blir ikke selvkjørende i overskuelig fremtid.

FØRERASSISTANSE: Bilene kjører ikke ennå av seg selv, men har stadig flere "autopilot"-funksjoner, noe Tesla (bildet), var tidlig ute med. Euro NCAP følger utviklingen og har foretatt en første evaluering av ti bilmodeller. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez
FØRERASSISTANSE: Bilene kjører ikke ennå av seg selv, men har stadig flere "autopilot"-funksjoner, noe Tesla (bildet), var tidlig ute med. Euro NCAP følger utviklingen og har foretatt en første evaluering av ti bilmodeller. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez Vis mer
Publisert

Bilprodusentene har blitt forsiktigere med å love full autonomi. Men delvis autonomi er blitt så utbredt at Euro NCAP har villet sjekke hvor trygge systemene er.

I flere år har vi skrevet om en fremtid der bilene vil kunne kjøre av seg selv. At teknologien som gjør det mulig eksisterer, vet vi.

Men det viser seg etter hvert at «de siste metrene» er ganske tøffe å tilbakelegge, enten det dreier seg om tekniske utfordringer i veldig spesielle situasjoner, reglementer og juridiske rammebetingelser og tilpasning av infrastruktur.

Vi er altså ikke kommet riktig så langt som vi så for oss da vi første gang erfarte en selvkjørende Volvo i Göteborgs-trafikken tilbake i 2014, eller da vi året etter satt på i en enda mer selvkjørende Mercedes-Benz S 500 Intelligent Drive i Silicon Valley, California.

Selvkjørende i 2020? Glem det

Mange bilprodusenter annonserte på den tiden at de regnet med å ha helt selvkjørende biler på veien fra 2020. Det målet hører vi lite om i dag.

Faktisk blir produsentene mer tilbakeholdne, og for eksempel Tesla - som har vært blant dem som har vært mest «frampå» - har nå annonsert at full selvkjørende funksjon ikke lenger skal være en valgmulighet når man spesifiserer bilen man vil bestille.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer