Selvreparerende og armerte dekk

Dekkbransjen demmer opp for sviktende vedlikehold av veinettet.

SKUDDSIKKERT: Vel, det er ikke sikkert at dekkene er skuddsikre, men nå skal det lages dekk av samme materialet som i skuddsikre vester.  Foto: Nokian
SKUDDSIKKERT: Vel, det er ikke sikkert at dekkene er skuddsikre, men nå skal det lages dekk av samme materialet som i skuddsikre vester. Foto: Nokian Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du av og til ser biler som står ved veikanten, er det langt mellom de rene punkteringene. Og lenger skal det bli.

Nå har nemlig Nokian lansert dekk med forsterkninger av Aramid, for at dekkene skal tåle kraftigere påkjenninger enn tidligere.

Derfor er bildekk svarte

Skuddsikkert

Aramid er en type materiale som ofte brukes i skuddsikre vester og andre typer pansringer. I tillegg brukes det mye innen romteknologi. Materialet er likevel ikke nytt. Selv om det er videreutviklet underveis, så ble det første gang benyttet på 60-tallet.

Nå kommer materialet altså i dekk også.

Bridgestone har funnet opp hjulet på nytt

Først til SUV

Nokian velger å bruke Aramid først og fremst i sideveggene på dekkene. Resultatet er først og fremst for å demme opp for kutt og andre sårskader som en følge av fortauskanter og andre elementer som kan skade dekkene.

Dette gjør at dekkene i mindre grad får skader som følge av skarpe kanter fra hull i veien, eller andre uforutsette objekter i veibanen.

Nokian benytter materialet blant annet i de nye SUV-dekkene sine, noe som er naturlig med tanke på bruksområdet til slike biler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer