Sensasjonell Jaguar skal produseres

Det spisser seg til i fremtids-superbil-ligaen. Etter Porsche med sin 918 Spyder kommer C-X75 fra Jaguar.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan nå bekrefte det vi skrev i fjor, at Jaguar har ikke gitt slipp på en millimeter av sin integritet etter at de ble overtatt av indiske Tata for over to år siden. Selv om den tidligere kolonien har overtatt den prestisjetunge produsenten, ønsker man at kronjuvelene skal fortsette å skinne. Jaguar lever da også i beste velgående.

Ny designepoke

Det er ikke engang to år siden Jaguar, med sin nye XJ, slo ettertrykkelig fast at retrodesign var et lukket kapitel der i huset, etter at XF hadde bragt det nye designtemaet inn som et klart brudd med stilen som oppstod gjennom 50- og 60-tallet. Dette gjelder også den kommende supersportsbilen, som det nå er bekreftet skal komme i produksjon og som vil være basert på konseptet som ble vist i fjor.

Også Porsche tenker og handler i lignende baner. Les om epokegjørende Porsche 918 Spyder her.

Fra konsept...

Som konsept er Jaguar C-X75 mer enn en showbil, det fungerer også delvis som et rullende laboratorium som forløper for produksjonsbilen. Det er supersportsbil og elbil på samme tid. Den er utstyrt med en elmotor på hvert hjul og det blir det masse krefter av - faktisk 195 hk for hver av de fire motorene. Konseptbilen har, i tillegg til elektromotorene, to små bensindrevne generatorer som kan lade batteriene under kjøring.


...til produksjon

Nor det gjelder den bilen som skal komme i produksjon, dreier det seg mer prosaisk om en hybrid, med en relativt kompakt bensinmotor som får drahjelp av to elektromotorer. For øvrig er det sparsomt med konkrete oppgaver fra produsenten, men målene for ytelser og forbruk vil drive teknologien. Og her blir det imponerende data vi får å forholde oss til; bilen skal nemlig ikke slippe ut mer enn 99 gram CO2, altså som en nøysom småbil i våre dager. Det tilsvarer 0,41 liter på milen, og det må sies oppsiktsvekkende for en bil som skal få en toppfart på over 320 kilometer i timen og som skal gjøre 0 til 100 på tre sekunder...

Jaguar C-X75 skal kunne gå mer enn fem mil på ren elektrisk kraft - dette er selvsagt en hyggelig nyhet for lokalmiljøet i tettbygde strøk.

Formel 1-kjempe involvert

Ellers er bilen, som jo skal konkurrere i supersportsegmentet, utviklet i samarbeid med den anerkjente motorsportspesialisten Williams F1. Jaguar C-X75 har et chassis i karbonfiber - sterkt, men lett. Drivlinjen er fortsatt i utviklingsfasen - Jaguar finpusser mikroturbinteknologien som ble vist på konseptet og eierselskapet Tata har kjøpt seg inn i firmaet Bladon Jets, som arbeider med denne typen teknologi.

Vi har ikke fått vite når Jaguar C-X75 kommer i salg, men Jaguar tar imot påmelding av interessenter fra i dag. Prisen vil ligge på mellom syv og ni millioner kroner.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer