Slitte sommerdekk

Ser de gamle dekkene dine slik ut? Kjøp nye!

De gamle sommerdekkene dine med 3 mm mønster er fullt lovlige, men kan gi deg en skremmende opplevelse når regnet kommer.

SLITTE SOMMERDEKK: Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er bare 1,6 millimeter, men allerede med tre-fire millimeter mønster er evnen til å motstå vannplaning svært dårlig. Foto: Rune Korsvoll
SLITTE SOMMERDEKK: Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er bare 1,6 millimeter, men allerede med tre-fire millimeter mønster er evnen til å motstå vannplaning svært dårlig. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Dagbladet, Dinside og Autofil har testet 13 nye sommerdekk og kåret Nokian Hakka Blue 2, Continental PremiumContact 6 og Goodyear EfficientGrip til de tre beste dekkene denne sesongen.

Med disse dekkene på bilen kjører du sikrest mulig i sommer, selv når regnet pøser ned. Det gjør du ikke med dine gamle, slitte sommerdekk, viser vår test.

Farlig på våt vei

For å vise forskjellen på nye og brukte dekk, tok vi med et sett Continental-sommerdekk, som var brukt i to sesonger, men fortsatt hadde fire millimeter mønster igjen. Da opplevde vi situasjoner som skremte oss:

Ikke på tørr og fin asfalt, for der oppfører de slitte sommerdekkene seg like bra som de beste nye sommerdekkene. De stoppet for eksempel på 23,8 meter, da vi bremset fra 80 km/t. Hankook, som bremset best av de nye sommerdekkene på tørr asfalt, stoppet på 23,7 meter. På våt vei, derimot, var situasjonen en helt annen.

- Stor risiko

Etter vannplanings-testene var kommentaren fra våre profesjonelle dekktestere følgende:

- Det mest kritiske for slitte dekk er evnen til å motstå vannplaning. Et dårlig mønster klarer ikke å drenere vekk vannet foran hjulet. Det betyr at bilen begynner å flyte over veibanen i hastigheter som er 20-30 km/t lavere enn nye sommerdekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer