Ser du den før den ser deg...?

Det stilles av og til spørsmålstegn ved bruken av skattebetalernes penger. Her er et potensielt eksempel.

Foto: U.S. Air Force
Foto: U.S. Air Force Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Disse to heftige superbilene ble nylig lansert i Austin, Texas. Det var brigadegeneral i flyvåpenet, AJ Stewart, som sto for avdukingsseremonien og "Mad Mike" fra Galpin Auto Sport, kjent blant annet fra MTV's TV-show Pimp My Ride, var også til stede.

Grenseløs teknologi

Teknologien kjenner ingen grenser i det amerikanske flyvåpenet. Det er meldingen de rekrutteringsansvarlige i luftforsvaret i USA ønsker å meddele til unge arbeidssøkere via denne spektakulære operasjonen.

Rekrutteringskampanje

Den heter Project: Supercar, og ble lansert tidligere i år. Det skulle rigges opp to futuristiske og jagerfly-inspirerte superbiler. De skal brukes i rekrutteringsøyemed for å tiltrekke oppmerksomhet fra teknisk interessert ungdom som kunne være interessert i en karrière i flyvåpenet som mekanikere, teknikere eller i andre stillinger der det amerikanske luftforsvaret faktisk har litt vanskelig for å finne tilstrekkelig med kvalifisert arbeidskraft. Disse bilene burde i hvertfall være spektakulære nok til å bli lagt merke til på de diverse arrangementene som vil finne sted rundt om i USA.

Mustang X-1 og Challenger Vapor

Det ble tatt utgangspunkt i to muskelbiler, Ford Mustang og Dodge Challenger. Galpin Auto Sport fikk i oppdrag å forvandle dem til superbiler etter flyvåpenets spesifikasjoner. Resultatet ble de to modellene som er avbildet nedenfor: X-1, basert på Mustang, og Vapor, basert på Challenger.

Alle bildene av X-1:


Alle bildene av Challenger Vapor:


Katapultsete

For å få et skikkelig inntrykk av bilene er det best å titte på bildene. Vi har såvidt sett dem i bevegelse på video, men hvordan de er å kjøre aner vi ikke. At det krever tilvenning er imidlertid sikkert og visst. X-1 (med en 4,6-liters motor på 500 hestekrefter), har for eksempel et førermiljø nærmest som i et jagerfly med joystick, berøringsskjermer og... utskytbart sete! En spesiell hinne på vinduene muliggjør nattsyn i alle retninger.

Tåkebilen

Den Challenger-baserte Vapor virker mer beregnet på hemmelige og diskrete oppgaver; den har et radar-absorberende "Stealth"-karosseri. Hjulene er i karbonfiber. På taket er et 360-graders kamera montert - det har også varmesøkerfunksjon og nattsyn. Radarsystemet gjør det mulig å oppdage mennesker og objekter på 400 meter. Bilen kommer "standard" med to jagerpilothjelmer...

Ser du den før den ser deg...?


KITT

For de som allerede har fått med seg den nye "Knight Rider"-TV-serien som hadde sesong 1 i 2008 kan det nevnes at det er skaperne av U.S. Air Force's X-1 og Vapor som sto bak superbilen KITT i nevnte serie...

Forsvaret og underholdningsbransjen knytter tydeligvis stadig tettere bånd - i hvertfall i USA.

Her, på det amerikanske luftforsvarets hjemmesider, kan du se videoer og finne ut mer om superbilprosjektet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer