Ser for dårlig

Hver tyvende 65-åring ser for dårlig til å kjøre bil.

DÅRLIG SYN: Flere undersøkelser de senere årene viser at mange kjører bil uten å se godt nok. Foto: Colourbox.com
DÅRLIG SYN: Flere undersøkelser de senere årene viser at mange kjører bil uten å se godt nok. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2007 gjorde politiet og Trygg Trafikk en undersøkelse av bilister i Vadsø og Hammerfest. 184 bilister ble stoppet og bedt om å gjennomføre en synstest. Det viste seg at så mange som en av tre så for dårlig.

- De fleste tror de ser bra. Men hvis du må myse for å se noe klart, er det en veldig god indikasjon på at synet er dårlig, sa optiker Kjell Hansen fra Vadsø til Trygg Trafikk den gangen.

Les også: Bilister med Norges vanligste øyelidelse ser ikke trafikkfarer

Fare i trafikken

Nå viser en undersøkelse utført for Norges Blindeforbund at fem prosent av norske 65-åringer ser for dårlig til å kjøre bil, selv med den synskorreksjonen de bruker til vanlig. Fem prosent av norske 65-åringer utgjør mer enn 2.700 nordmenn.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange som hver tyvende 65-åring ser så dårlig med den synskorreksjonen de bruker til vanlig at de ikke tilfredsstiller synskravet til å kjøre bil. De utgjør dermed en fare for seg selv og andre i trafikken, sier Vibeke Sundling, høgskolelektor ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud i en pressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer