Ser for dårlig

Hver tyvende 65-åring ser for dårlig til å kjøre bil.

DÅRLIG SYN: Flere undersøkelser de senere årene viser at mange kjører bil uten å se godt nok. Foto: Colourbox.com
DÅRLIG SYN: Flere undersøkelser de senere årene viser at mange kjører bil uten å se godt nok. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2007 gjorde politiet og Trygg Trafikk en undersøkelse av bilister i Vadsø og Hammerfest. 184 bilister ble stoppet og bedt om å gjennomføre en synstest. Det viste seg at så mange som en av tre så for dårlig.

- De fleste tror de ser bra. Men hvis du må myse for å se noe klart, er det en veldig god indikasjon på at synet er dårlig, sa optiker Kjell Hansen fra Vadsø til Trygg Trafikk den gangen.

Les også: Bilister med Norges vanligste øyelidelse ser ikke trafikkfarer

Fare i trafikken

Nå viser en undersøkelse utført for Norges Blindeforbund at fem prosent av norske 65-åringer ser for dårlig til å kjøre bil, selv med den synskorreksjonen de bruker til vanlig. Fem prosent av norske 65-åringer utgjør mer enn 2.700 nordmenn.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange som hver tyvende 65-åring ser så dårlig med den synskorreksjonen de bruker til vanlig at de ikke tilfredsstiller synskravet til å kjøre bil. De utgjør dermed en fare for seg selv og andre i trafikken, sier Vibeke Sundling, høgskolelektor ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud i en pressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.