Ser ikke trafikkfarer

Bilførere med Norges vanligste øyelidelse har problemer med å reagere i trafikken.

Mange bilførere med grå stær kan ha vansker med kontraster og er plaget med blending (foto: Colourbox)
Mange bilførere med grå stær kan ha vansker med kontraster og er plaget med blending (foto: Colourbox) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grå stær (katarakt) rammer bort i mot alle over 70 år, og mange utvikler tilstanden tidligere i livet, gjerne i 60-årene.

En ny undersøkelsen som er gjort på sammenhengen mellom grå stær og bilkjøring, viser at det kan være risikofylt å kjøre bil med denne tilstanden, ifølge en pressemelding fra Newswire. I undersøkelsen kjørte 186 testpersoner med og uten spesielle ”kataraktbriller”, som ga dem syn som om de hadde ulik grad av tilstanden.

Vansker med å se dyr og mennesker

Bilførerne som brukte de spesielle brillene var dårligere til å unngå farlige situasjoner og til å se objekter langs veien som kunne utgjøre en fare.

– Det betyr at mange eldre bilførere kan ha problemer med å reagere i farlige trafikksituasjoner med ulike synsinntrykk, og de kan ha vansker med å se dyr eller mennesker i veikanten, sier optiker og fagansvarlig for trafikk og syn i Norges Optikerforbund, Olaug Skrøppa, ifølge pressemeldingen.

Mange bilførere med tilstanden kan i tillegg ha vansker med kontraster og blir plaget av blending. Det kan også skape farlige situasjoner, viser undersøkelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer