Sikkerhetsbelte i bil:

Setebelte-tabbe kan være dødelig

Er du sikker på at du plasserer beltet helt riktig?

VANLIGE TABBER: Sikkerhetsbeltet skal alltid festes over skulderen, ikke under armen. Hvor nederste del av beltet plasseres er like viktig. Foto: Steinar André Danielsen.
VANLIGE TABBER: Sikkerhetsbeltet skal alltid festes over skulderen, ikke under armen. Hvor nederste del av beltet plasseres er like viktig. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

- Det er viktig å bruke sikkerhetsbeltet riktig. Faktisk utgjør det forskjellen på liv og død, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Med noen enkle justeringer kan du sørge for at du og dine medpassasjerer er tilstrekkelig sikret på bilturen.

Trepunkts sikkerhetsbelte

Det er snart 65 år siden Volvo lanserte trepunkts sikkerhetsbelte.

Lanseringen var en revolusjon og den dag i dag benytter vi oss fremdeles av teknologien.

Kort fortalt består trepunkts sikkerhetsbelter av ett feste i dørstolpen over skulderen din, ett feste nede ved gulvet og ett feste der du tar av og på beltet.

Unngå for stor slakk

Sikkerhetsbeltet er én av bilens mange sikkerhetssystemer.

For at beltestrammerne til sikkerhetsbeltene og kollisjonsputene skal ta vare på deg og passasjerene i bilen, må beltene brukes riktig.

- Det er sånn at sikkerhetssystemene utløses i en rekkefølge for å beskytte de som sitter i bilen. Hvis sikkerhetsbeltet ikke sitter skikkelig, eller har for stor slakk, blir beskyttelsen dårligere, sier Sødal.

Husk hoftekammen

Sikkerhetsbeltet skal alltid festes over skulderen, ikke under armen. Nederste del av beltet skal ligge på tvers over hoftekammen og ikke over magen.

Fester du beltet riktig, blir belastningen ved en kollisjon fordelt på den beste måten for kroppen. Da vil du ha størst sjanse for å hindre alvorlige og livstruende skader.

Sørg også for at setebeltet ikke er vridd.

- Derfor er det lurt å sjekke at alle som er i bilen har sikkerhetsbeltet ordentlig på før du legger ut på kjøreturen. Det tar bare et par minutter og gjør at alle får en sikrere biltur, rådgir Sødal.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Hjelp barna

Barn synes ofte at beltet legger seg for tett opp til halsen. Da er det viktig å være litt streng og si at det ikke er lov å ta beltet under armen.

En løsning er å bruke sittepute så barnet kommer litt høyere opp og beltet ligger bedre på kroppen.

Det er også viktig at alle sitter ordentlig i bilen for at belter og kollisjonsputer skal beskytte dere.

- Selvsagt er det ikke enkelt å få alle til å sitte rett opp og ned på en lang biltur, men det kan være avgjørende om uhellet er ute, sier Sødal.

Slår alarm

Men det er ikke bare feil beltebruk som uroer. Mange bruker nemlig ikke belte i det hele tatt.

Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser at hver tredje av de som omkommer i bil, ikke brukte sikkerhetsbelte.

- Vi ser at enkelte aktivt unngår å bruke sikkerhetsbeltet i bilen. Det er helt uforståelig, og viser at våre kontroller fortsatt er viktige. De aller fleste vi kontrollerer bruker bilbelte, men 1937 gebyr for manglende bruk er likevel altfor høyt. I tillegg vet vi jo også at det er mange som kjører uten sikkerhetsbelte som ikke blir stoppet, sier avdelingsdirektør for utekontroll i Statens vegvesen, Kjetil Wigdel, i en pressemelding.

- Selv om de fleste bruker sikkerhetsbeltet, er det likevel skuffende at såpass mange ikke bruker det, når vi vet at det kan være forskjellen på liv og død om ulykken er ute, fortsetter han.