Setene hindrer bilsyke

Hytteveien ligger der som en lang, kvalmende, stripe gjennom landskapet, men det er ikke svingene som får magen til å kjennes ut som en berg og dal-bane. Det er svingningene på seks hertz. I den nye Primeraen er svingningene borte, og reisesyken kun ett ubehagelig minne.

Setene hindrer bilsyke
Publisert

Etter å ha forsket på kilder til støy i 6.500 timer fant ingeniørene i Nissan ut av at noe måtte gjøres. Lydbølgen på seks hertz måtte fjernes, og det er setene som har fått oppgaven.

Grønn av hertz

Bilsyke, eller reisesyke om du vil, oppstår på mange måter, men i følge Nissan er den lavfrekvente lydbølgen på seks hertz en av de viktigste grunnene til at ansiktet gradvis blir grønnere. Årsaken til det er at de lavfrekvente svingningene skaper resonnanser i magen din og får deg til å føle deg kvalm og uvel.

Dermed var arbeidsoppgaven klart definert - å kvitte seg med seks hertz. Den jobben har setene fått, og ved å eksperimentere med tettheten i setestoppingen greide ingeniørene å filtrere bort de uønskede hertzene. Dermed skulle altså reisesykeposer være unødvendig ballast i den nye utgaven av Primera, som først blir utstyrt med nyvinningen.

Lavere støynivå

Men all forskningen har andre fordeler enn at du slipper unna bilsyke. I følge Nissan skal den nye utgaven av Primera ha et markert lavere støynivå enn modellen den erstatter, samtidig som vibrasjoner skal være redusert. Spesielt viktig for Nissan har det vært å redusere støy som forstyrrer samtaler og musikk fra bilens radio. Ved kjøring på motorvei skal lydnivået ha blitt redusert med omlag 45 prosent dersom man sammenliker med den utgående modellen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.