Setter ned foten: - Ulovlig

Statens vegvesen mener gangfeltene som er malt i regnbuens farger i norske gater er trafikkfarlige. Det får Oslo Pride til å reagere. Nå setter samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ned foten.

FJERNE: Statens vegvesen ønsker å fjerne striper i regnbuens farger på gangfelt. Bildet er fra Rosenkrantz' gate i Oslo – den er ikke berørt av forslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

FJERNE: Statens vegvesen ønsker å fjerne striper i regnbuens farger på gangfelt. Bildet er fra Rosenkrantz' gate i Oslo – den er ikke berørt av forslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 8. februar klokka 15.01:

Kommunene har ikke lov til å male regnbuefarger på fotgjengerfeltene for å vise solidaritet med skeive. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård setter ned foten.

Nygård poengterer at kommunene aldri har hatt anledning til «selv å utforme og bruke alternative veioppmerkinger». Han ønsker derfor å presisere og klargjøre «det vi for øvrig anser som gjeldende rett etter skiltforskriften, at veioppmerking skal etableres på ensfarget dekke».

– Pride-felt gir økt risiko

- Samferdselsdepartementets utgangspunkt har derfor vært at slike «regnbuegangfelt» ikke er i tråd med forskriftens krav, selv om det kun fargelegges mellom de hvite stripene, og dermed ulovlig, skriver han. Nygård mener at markeringene bidrar til økt utrygghet og risiko og at mangefarget oppmerking av gangfelt kan gi usikkerhet både for bilister, gående og syklende om dette faktisk er et gangfelt.

Det kan skape farlige situasjoner og ulykker og ikke minst gi uavklarte juridiske ansvarsforhold ved uhell og ulykker, mener han.

- Bakgrunnen for høringen som nå pågår er at enkelte kommuner og fylkeskommuner på eget initiativ har malt med regnbuefarger mellom gangfeltstripene for å markere og vise støtte til mangfold/pride. Dette har de ikke adgang til, skriver Nygård i sitt svar til Venstre-representanten.

Fra originalsak

De siste årene har flere gater blitt malt med regnbuens farger for å markere pride-bevegelsen og mangfold. Statens vegvesen mener de fargede stripene strider mot trafikksikkerheten, skriver VG.

- Dette er en uheldig praksis, da det er viktig at oppmerking utformes på en ensartet og konsekvent måte i hele landet, skriver vegvesenet i et høringsnotat fra januar.

TIPS: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is, da kan være lurt å ta noen forholdsregler. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

De understreker at formålet med veioppmerking er å regulere trafikken av hensyn til trafikksikkerhet, fremkommelighet og miljø – og at den ikke skal brukes til å uttrykke støtte til politiske eller ideelle saker.

- Dette må gjøres på andre måter, står det i notatet.

Det får lederen i Oslo Pride, Dan Børke, til å reagere. Han spør når kjærlighet til alle ble et punkt på det politiske spekteret. Børke mener regnbuegatene er et viktig tiltak for å symbolisere et inkluderende samfunn. Pride-lederen etterspør sterkere argumenter.

Seksjonssjef for vei og gate i Statens vegvesen, Matteo Pezzucchi, opplyser til avisen at det er viktig at gangfelt er entydig og lett lesbare for alle som ferdes i trafikken.

Mer om