Rekkevidde elbil

Setter rekord

Mens nye Tesla Model S setter rekord i rekkevidde på vinterføre, er det fire andre biler som setter ny rekord i tap av rekkevidde.

BEST OG DÅRLIGST: Mens kinesiske Maxus Ueniq 6 mistet bare 10 prosent av rekkevidden under vinterkjøring, ble rekkevidden til Toyota bZ4X (bildet) kuttet med nesten 36 prosent. Foto: NAF
BEST OG DÅRLIGST: Mens kinesiske Maxus Ueniq 6 mistet bare 10 prosent av rekkevidden under vinterkjøring, ble rekkevidden til Toyota bZ4X (bildet) kuttet med nesten 36 prosent. Foto: NAF Vis mer
Publisert

I begynnelsen av februar tok NAF med seg 30 av de nyeste elbilene på tur fra Oslo og oppover Gudbrandsdalen. Målet var å se hvor langt de egentlig går på en vanlig norsk vinterdag i temperaturer mellom null og minus 19 grader.

Målet var ikke å komme lengst, men å se hvor stort avvik hver av bilene har fra de offisielle tallene produsenten oppgir – den såkalte WLTP-rekkeviddene.

- Vi vil gi et ærlig svar på hvilke elbiler som leverer nærmest den rekkevidden de lover. Det er viktig for alle som kjører elbil – og det begynner å bli veldig mange. Bare i fjor kom det nesten 140 000 nye elbiler på veiene våre. I år er det ventet enda flere. Mange ferske elbil-eiere får seg en overraskelse vinterstid, sier Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Tesla-rekord

STORE FORSKJELLER: Fra Oslo gikk turen oppover Gudbrandsdalen. 30 elbiler var med på testen og forskjellen mellom de som taper mye og lite rekkevidde i forhold til de offisielle WLTP-tallene er stor. Foto: NAF
STORE FORSKJELLER: Fra Oslo gikk turen oppover Gudbrandsdalen. 30 elbiler var med på testen og forskjellen mellom de som taper mye og lite rekkevidde i forhold til de offisielle WLTP-tallene er stor. Foto: NAF Vis mer

Og ærlig ble svaret. Skuffende for mange og ganske bra for andre. Tesla Model S ble vinneren av årets rekkeviddetest, med 530 kilometer på telleren før batteriet var helt tomt. Dette er ny rekord vinterstid i NAFs tester. Dette er et tap av rekkevidde på bare 16,4 prosent i forhold til det som er oppgitt av fabrikken.

Selv om Tesla S var bilen som kom lengst. Var det en langt rimeligere bil som kom nærmest oppgitt rekkevidde. Maxux Euniq 6 er oppgitt til 354 kilometer og kjørte 313 før batteriet var tomt. Kanskje ingen imponerende rekkevidde, men det er bare 10,5 prosent kortere enn det WLTP-tallet bilen er oppgitt med.

Fire biler skuffer

I årets test var det fire biler som hadde et større tap av rekkevidde enn det som NAF tidligere har sett i disse testene. Størst avvik mellom oppgitt rekkevidde og det bilen presterte i testen hadde Toyota bZ4X. Utgaven med tohjulstrekk er oppgitt til 503 kilometer, men klarte bare 323 – et avvik på nesten 36 prosent.

NY REKORD: Nye Tesla Model S kom 530 kilometer før batteriet var tomt for strøm. Det er ny rekord i NAFs vintertest. Foto: NAF
NY REKORD: Nye Tesla Model S kom 530 kilometer før batteriet var tomt for strøm. Det er ny rekord i NAFs vintertest. Foto: NAF Vis mer

Skuffet gjorde også Hongqi E-HS9 med 303 kilometer (oppgitt til 465 – avvik på 34,8 %), Skoda Enyaq Coupe RS med 338 kilometer (oppgitt til 510 – avvik på 33,7 %) og Mercedes EQE med 409 kilometer (oppgitt til 614 – avvik på 33,4 %).

Ønsker vinter-måling

- Det er stor variasjon i hvor stort tap av rekkevidde det er fra bilmodell til bilmodell. Vi hadde god kulde på deler av testruta, og da er det mange biler som har store avvik. Vi ønsker oss en offisiell test av rekkevidden på elbiler vinterstid. Håpet er at dette kommer på plass på europeisk vinter-WLTP, sier Nils Sødal.

At Toyota har utfordringer md rekkevidden på sin nye elbil, er ikke overraskende. Kollega elbil.24 var de første som slo alarm om dette etter å ha testet utgaven med firehjulstrekk i november.

Toyota dårligst

I en temperatur på åtte varmegrader klarte deres bZ4X bare 318 kilometer før instrumentene sa at batteriet var tomt. Rekkevidden til denne utgaven er oppgitt til 459 kilometer. I en ny test kjørte de bilen helt til den stoppet og endte på 355 kilometer.

ØNSKER VINTERMÅLING: - Vi ønsker oss offisielle rekkeviddetall for vinterkjøring fra bilfabrikkene. Forskjellen mellom de som taper mye og lite rekkevidde er svært stor, sier Nils Sødal i NAF. Foto: NAF
ØNSKER VINTERMÅLING: - Vi ønsker oss offisielle rekkeviddetall for vinterkjøring fra bilfabrikkene. Forskjellen mellom de som taper mye og lite rekkevidde er svært stor, sier Nils Sødal i NAF. Foto: NAF Vis mer

Resultatene fra disse testene er forelagt både Toyota i Norge, Europa og Japan. I en kommentar sier Toyota blant annet følgende:

«Faktisk rekkevidde påvirkes av flere ulike faktorer. Ved siden av batterikapasiteten og batteriets lading fra regenerering, vil også bruken av klimaanlegget, samt eksterne faktorer som utetemperaturen innvirke på forbruket og tilgjengelig rekkevidde. Toyota har en policy om å angi så nøyaktig rekkevidde som mulig ved å ta hensyn til disse eksterne faktorene.»

Les hele svaret i faktaboksen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer