Sidekollisjonsputer skal bli sikrere

Foreløpig har ingen omkommet som en følge av sidekollisjonsputer, og nettopp derfor har en samlet amerikansk bilindustri laget et sett av tester for å sørge for at statistikken ikke endres. Problemet er bare at testene blir frivillige

Publisert

Mest utsatt for alvorlige skader eller død som følge av sidekollisjonsputer er barn og kortvokste kvinner - derfor er det spesielt disse gruppene testene sikter seg inn på.

Krevende tester

Og det er krevende tester som er lagt til grunn: En test simulerer for eksempel et tre år gammelt barn som peker nese til et annet barn i baksetet - med hodet mellom setet, der hvor sidekollisjonsputen blåses opp, og sidestolpen. En annen test simulerer et barn som ligger og sover i forsetet, med hodet hvilende mot en sidekollisjonspute montert i døren.

Målet med testene er å forsikre seg om at utløsningen av kollisjonsputene vil representere mindre enn en fem prosents sjanse for alvorlige hode, nakke eller brystskade når passasjerene sitter i en uvanlig stilling.

Nyttige og frivillige

At testene er nyttige er det liten tvil om, men problemet er bare at det etter alt å dømme blir opp til den enkelte bilprodusent å bestemme hvorvidt de ønsker å gjennomføre testene eller ikke. Derfor hevder kritiske røster at enkelte bilfabrikanter ikke vil komme til å følge testopplegget og at forbrukere derfor vil ha vansker med å orientere seg om hvorvidt bilen han eller hun vurderer har fulgt opplegget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer