Sier nei

Flere setter ned foten mot nytt forslag.

DYRT: De kan bli kraftig mye dyrere å bryte fartsgrensa om Samferdselsdepartementet får det som de vil. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
DYRT: De kan bli kraftig mye dyrere å bryte fartsgrensa om Samferdselsdepartementet får det som de vil. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Vis mer
Publisert

Samferdselsdepartementet sendte i november ut et høringsforslag om å øke bøter for fartsoverskridelser med 30 prosent.

- Endringsforslaget er begrunnet i et ønske om generelt å opprettholde bøtenes pønale effekt (å virke som straff/sanksjon mot en uønsket handling), heter det i høringsbrevet.

I høringsnotatet pekes det på at høy fart er den enkeltfaktoren som bidrar til flest trafikkulykker, og at trafikklovbrudd og ulykker fører til personlige lidelser og store samfunnsøkonomiske konsekvenser og kostnader.

Ikke grunnlag

Høringsfristen gikk ut rett før jul, og politiet er blant dem som ikke er enige i dette.

- Politidirektoratet er i likhet med UP og Oslo politidistrikt uenig i forslaget om å øke de standardiserte satsene for forenklet forelegg for overtredelser av trafikklovbrudd med 30 prosent. Dette innebærer en betydelig straffeskjerping for overtredelser etter veitrafikkloven som det etter vår mening ikke foreligger tilstrekkelig grunnlag for, skriver Politidirektoratet i sitt høringssvar, gjengitt av Romerikes Blad, som omtalte saken først.

UP-sjef Knut Smedsrud kommenterer overfor avisa at bøtesatsene allerede er høye, og at det savnes en kartlegging av effekten av den forrige oppjusteringen som skjedde allerede i mars i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer