Sikker bil på vintertur

Før du kjører til fjells i vinter, bør du gå gjennom denne huskelisten.

I kulda lønner det seg å smøre alle låser med låsolje, og ha silikon på listene i dører og bagasjelokk. Foto: BERIT B. NJARGA
I kulda lønner det seg å smøre alle låser med låsolje, og ha silikon på listene i dører og bagasjelokk. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert hørt det før, men du kan helt sikkert ha godt av å høre det igjen: Det er viktig å pakke bilen riktig, spesielt ved lange vinterturer. Og ikke nok med det - skal kjøretøyet fungere gjelder det å gjøre enkelte andre forberedelser også. Her er huskelisten.

Les også: Hvem tror du er flinkest til å pakke bilen?

Fra hund til elefant

At du skal få plass til mest mulig på minst mulig plass er strengt tatt det minste problemet – langt viktigere er sikkerheten.

– Mange ulykker får et tragisk utfall fordi lasten inne i bilen ikke er sikret ordentlig. Løse gjenstander som kameraer, DVD-spillere, flasker eller skiutstyr kan være dødelige våpen ved en bråstopp, advarer kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF i en pressemelding.

Når bilen din bråstopper, er naturlovene dessverre slik at tingene i bilen ikke bråstopper. Tvert i mot vil de fortsette i samme retning med samme fart, takket være treghetsloven, inntil de møter noe annet. Deg, for eksempel. Og da treffer de ikke bare med vekten de allerede hadde, men med en bevegelsesenergi som er et produkt av både massen og farten.

I BUR: Skal du ha med husdyr på bilturen, bør de aller helst plasseres i et bur i bagasjerommet. Foto: Colourbox
I BUR: Skal du ha med husdyr på bilturen, bør de aller helst plasseres i et bur i bagasjerommet. Foto: Colourbox Vis mer


NAF har tidligere sjekket nøyaktig hva dette vil si i praksis, gjennom kollisjonstester, og funnet ganske skumle tall. Ifølge testene kan et par ski på ti kilo treffe deg med en vekt på 150 kilo, et par skistøvler på fem kilo blir 75 kilo og en termos får "økt vekten" fra 1,5 kilo til 45 kilo.

Studiet viste også at seterygger ikke er til å stole på – derfor er ikke bagasjerommet noen garanti!

"En løs hund i baksetet kan komme med en kraft tilnærmet en liten elefant ved en bråstopp" forteller NAF.

Tips #1: Unngå løse gjenstander

– Husk å pakke feriebagasjen slik at det største og tyngste ligger nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander, råder Engebretsen i NAF.

Med andre ord: Harde gjenstander bør ikke ligge å slenge inne i bilen. Dette inkluderer dyr, og NAF ser helst at dyr blir plassert i et bur i bagasjerommet. Om du absolutt vil ha dyret inne i bilen, er det sikrest å ha den festet i en egen sele i baksetet. Det tredje beste er å ha den ved fotenden på pasasjersiden foran i bilen.

PASS PÅ: Skiboksen bør ikke pakkes fullere enn den takler. Foto: Per Ervland
PASS PÅ: Skiboksen bør ikke pakkes fullere enn den takler. Foto: Per Ervland Vis mer


I tillegg til å ha den største og tyngste bagasjen i bagasjerommet, bør den være festet med stropper.

Tips #2: Skibokser

En skiboks bidrar til å holde bagasje utenfor bilen, som selvfølgelig er et pluss i denne sammenheng. Men NAF advarer mot å pakke den for full.

– Tillat vekt for skiboks med bagasje finner du i vognkortet. Hvis denne informasjonen ikke står i vognkortet, kontakt merkeforhandler, råder Engebretsen.

Denne vekten er ofte på rundt 75 kilo, men sjekk altså ditt eget utstyr for å være på den sikre siden.

Få med deg: Her er vårt minikurs i hvordan du bruker skiboksen!

Tips # 3: Ekstra utstyr

BEDRE SYN: Et par solbriller kan gi deg bedre syn i både snøfokk og sterkt sollys. Foto: Panthermedia
BEDRE SYN: Et par solbriller kan gi deg bedre syn i både snøfokk og sterkt sollys. Foto: Panthermedia Vis mer

NAF har en rekke innspill til hva du bør pakke før du legger ut på fjelltur:

 • Varseltrekant og refleksvest. Dette er påbudt, og viktig sikkerhetsutstyr når noe går galt. I tillegg til å være der, bør utstyret være lett tilgjengelig.
 • Mat og varme klær. Skal du over fjellet, vet du ikke hva du møter. Og må du vente på fjelloverganger eller av andre grunner la bilen stå stille, gjelder det å være forberedt. NAF advarer mot å tro at du alltid kan holde motoren i gang, og råder deg derfor til å ta med varme klær/tepper og gjerne varm drikke, i tillegg til mat.

 • Solbriller. NAF ser på dette et viktig hjelpemiddel, da de kan bidra til bedre syn i både sterk sol og uvær. Her får du mer om hva du bør se etter når du kjøper solbriller til kjøreturen.
 • Reservenøkkel. Å miste nøklene har de fleste av oss opplevd. Å miste bilnøklene på skitur i vinter-Norge kan være en aldri så liten krise, så ha med et ekstra par.
Mer om hva du bør ha med deg på vintertur: Lommelykt, kjetting, tau, spade

Tips #4: Ha alt på stell

I tillegg til bagasjen du trenger for å overleve, trenger bilen "bagasje" for å komme seg frem. NAF håper bilistene passer på følgende:

 • Full tank. Å finne en bensinstasjon midt på fjellet kan være vanskelig, så fyll opp tanken ved siste stasjon før fjellet.
 • Fulle dekk. Riktig lufttrykk er viktig av flere grunner, og husk at de trenger mer luft enn vanlig når du pakker bilen full. NAF råder deg også til å rense dekkene så de ikke sklir, gjerne med dekkrens, før turen i tillegg til før du skal opp på selve fjellet.
 • Derfor bør du vaske dekkene nesten like ofte som bilen

  ELEMENTÆRT: Men ikke alltid lett å få tak i, så pass på å fylle tanken før bensinstasjonene forsvinner i bakspeilet. Foto: PANTHER MEDIA
  ELEMENTÆRT: Men ikke alltid lett å få tak i, så pass på å fylle tanken før bensinstasjonene forsvinner i bakspeilet. Foto: PANTHER MEDIA Vis mer

 • Fullt batteri. Skal du la bilen stå noen dager i bitende kulde, bør det ikke være for gammelt, og det bør være fulladet. Finner du irr på polene råder NAF deg til å rense det.

 • Full oljetank. NAF anbefaler tynnere olje (lettløpsolje) i vinterkulda for å lettere få start på bilen.
 • Full åpning. I kulda lønner det seg å smøre alle låser med låsolje, og ha silikon på listene i dører og bagasjelokk.
 • Full tilgang. Er du uheldig og får motorproblemer når du skal starte bilen etter et kaldt opphold, gjelder det å ha bilen parkert slik at man får tilgang på motoren og mulighet til å motta hjelp.
Trodde du det var det samme drivstoffet du fyller på vinteren som på sommeren? Tro om igjen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer