Sikkerhet: Hvor og hvordan bør barnet sitte?

Fremovervendt eller bakovervendt? I forsetene eller i baksetene? Og hva med sidekollisjonsputene? Spørsmålene omkring plassering av barn er mange. Vi har snakket med ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert
Bruk bakovervendt barnesete så lenge som mulig.
Bruk bakovervendt barnesete så lenge som mulig. Vis mer

Sikkerhet: Hvor og hvordan bør barnet sitte?


  De aller fleste eksperter er enige om at kollisjonsputen var en positiv oppfinnelse som har reddet mange liv og mye helse. Problemet er at kollisjonsputene dessverre også kan være farlige - for de minste. Dette har medført mye forvirring omkring plassering av barn i bil. Vi har derfor snakket med en lang rekke eksperter - for å kunne gi våre lesere klare svar på hvor og hvordan barn bør plasseres i bil.

  Fremovervendt eller bakovervendt barnesete?

  Flertallet av eksperter både i Norge og Skandinavia forøvrig, er enige om at barn i barnesete bør sitte bakovervendt så lenge som overhodet mulig. Det betyr at barnet bør sitte bakovervendt selv om dette innebærer at barnet ikke har plass til å strekke bena helt ut.

  Mulighetene for å bruke bakovervendt barnesete vil avhenge av en rekke faktorer, blant annet barnets høyde, barnestolens utforming og bilens størrelse. Om mulig anbefales det imidlertid at barnet sitter bakovervendt helt til fireårs-alderen.

  Vårt råd: Bruk bakovervendt barnesete så lenge som mulig.

  Kan man bruke bakovervendt barnesete i fremre passasjersete med aktiv kollisjonpsute?

  Kollisjonsputer er store og farlige for små barn. Sett aldri et bakovervendt barnesete i et forsete med kollisjonspute.
  Kollisjonsputer er store og farlige for små barn. Sett aldri et bakovervendt barnesete i et forsete med kollisjonspute. Vis mer


  Nei, alle eksperter, verden rundt, er 100 prosent enige om at man overhodet ikke må finne på å plassere et bakovervedt barnesete i det fremre passasjersetet i en bil med aktiv passasjerkollisjonspute. SISTE: Fra og med 9. mai 2006 ble det forbudt å plassere bakovervendte barneseter i fremre passasjersete foran aktiv kollisjonspute.

  Vårt råd: Bruk aldri bakovervendt barnesete i fremre passasjersete med aktiv kollisjonspute.

  Kan man stole på utkoblede passasjerkollisjonsputer?

  Mange foreldre synes det både er praktisk og hyggelig å ha barnet ved siden av seg når de kjører bil. Dette er hovedårsaken til at stadig flere bilprodusenter nå utstyrer sine biler med mulighet for å koble ut frontkollisjonsputen over hanskerommet.

  Du kan stole på at en utkoblet kollisjonpsute virkelig er utkoblet. Men bruk av denne løsningen innebærer et stort ansvar.
  Du kan stole på at en utkoblet kollisjonpsute virkelig er utkoblet. Men bruk av denne løsningen innebærer et stort ansvar. Vis mer


  Dette foregår vanligvis ved at bilens tenningsnøkkel brukes til å vri om en liten låsesylinder. I de fleste bilmodeller vil en lysende lampe eller melding fortelle at passasjerkollisjonsputen er utkoblet. Kan man stole på at den virkelig er det?

  Alle våre kilder, bortsett fra én, mener at man kan stole på utkoblede kollisjonsputer. Dette fordi ingen av kildene har hørt eksempler på at en utkoblet kollisjonspute likevel har koblet ut ved kollisjon. Norges Automobilforbund (NAF) er imidlertid skeptiske og fremholder at elektronikk alltid kan svikte.

  Amerikanske undersøkelser viser at utkoblbare kollisjonsputer medfører en stor risiko for feilbruk. Undersøkelsene viser at mange glemmer å koble kollisjonsputen ut når barnet plasseseres i forsetet og at omtrent like mange glemmer å koble den inn igjen når en voksen tar plass i det samme setet.

  Vårt råd: Man kan stole på utkoblede kollisjonsputer. Man kan derfor bruke både fremover- og bakovervendte barneseter i fremre passasjersete i biler med utkoblet kollisjonspute. Bruk av denne muligheten innebærer imidlertid et stort ansvar. Skulle man glemme å koble ut puten, utsetter man barnet for svært stor fare. Glemmer man å koble den inn igjen, utsetter man voksne for fare.

  Kan man bruke fremovervendt barnesete i fremre passasjersete med aktiv kollisjonpsute?

  Sett ikke et fremovervent barnesete i fremre passasjersete uten at kollisjonpsuten er deaktivert. Sats heller på bakovervendt plassering i baksetet.
  Sett ikke et fremovervent barnesete i fremre passasjersete uten at kollisjonpsuten er deaktivert. Sats heller på bakovervendt plassering i baksetet. Vis mer


  Vi stilte vår kilder følgende spørsmål? Er det trygt å plassere fremovervendte barneseter i forseter med aktiv kollisjonpsute, forutsatt at passasjersetet skyves i bakre stilling? Det store flertallet av våre kilder svarer "nei". Et lite mindretall mener at barneseter kan plasseres fremovervendt i enkelte bilmodeller, men at dette blant annet avhenger av avstanden mellom dashbord og barn og størrelsen på den aktuelle kollisjonpsuten.

  Vårt råd: Bruk ikke fremovervendt barnesete i fremre passasjersete med aktiv kollisjonspute.

  Er sidekollisjonsputer en fare for barn i barnesete?

  Sidekollisjonpsputer utgjør ingen fare for barnet, så lenge "hele barnet" befinner seg innenfor sete-strukturen.
  Sidekollisjonpsputer utgjør ingen fare for barnet, så lenge "hele barnet" befinner seg innenfor sete-strukturen. Vis mer


  Stadig flere bilmodeller leveres nå med såkalte sidekollisjonsputer for forsetepassasjerene. Disse er som regel plassert i seteryggen eller i dørpanelene og utløses ved påkjørsel fra siden. Det blir samtidig stadig vanligere at nye biler tilbys med sidekollisjonpsuter i baksetene som ekstrautstyr. Representerer disse en fare for barn?

  Alle våre kilder er enige om at sidekollisjonsputer ikke utgjør noen fare for barn i barneseter. Flere understreket imidlertid at det kan oppstå en fare hvis barnet lener hode eller overkropp ut av setet i retning sidekollisjonsputen. Det er derfor viktig å alltid sørge for at "hele barnet" befinner seg innenfor barnesetets beskyttende utforming, både når de er våkne og når de sover.

  Vårt råd: Pass på at barn alltid har hode, overkropp og ben innenfor barnestolens sidebeskyttelse.

  Er hodekollisjonpsuter en fare for barn i barnesete?

  Hodekollisjonpsuter utgjør ingen fare for barnet.
  Hodekollisjonpsuter utgjør ingen fare for barnet. Vis mer


  Aller våre kilder er enige om at hodekollisjonsputer, også kalt kollisjonsgardiner, er ufarlige for barn.

  Vårt råd: Hodekollisjonsputer er ikke noe å bekymre seg over.

  Når er barnet stort nok til å sitte i fremre passasjersete?

  Alle våre kilder er enige om at barn må være minst 140 centimeter høye før de får lov til å sitte i fremre passasjersete. Det store flertallet er enige om at barnet også bør ha fylt 12 år.

  I tillegg er det viktig at sikkerhetsbeltet kan justeres i høyden på en slik måte at det blir liggende over barnets skulder og at det ikke vil skjære seg inn i halsen ved en eventuell ulykke.

  Vårt råd: Barn bør være minst 140 centimeter høye og minst 12 år gamle før de får lov til å sitte foran. I tillegg må barnet være stort nok til at sikkerhetsbeltet i den aktuelle bilen ikke kommer i nærheten av barnets hals.

  Våre kilder (i alfabetisk rekkefølge): Bertel O. Steen, Gjensidige forsikring, If forsikring, Kongelig Norsk Automobilforbund, Norges Automobilforbund, Trygg Trafikk, Vegdirektoratet.

  Relaterte artikler:

 1. Baby i bil: Bag, boxette eller barnesete?
 2. De nye barnesikrings-reglene i et nøtteskall
 3. Barn i bil: De sikreste bilene

 4. Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer