Regler for kjøring med tilhenger

Sikrer du avfall på tilhengeren riktig?

Det er viktig å sikre lasten på tilhengeren riktig hvis du skal unngå ulykker på veiene.

SIKRE LASTEN: Konsekvensene av for dårlig sikring kan være fatale. Foto: NAF
SIKRE LASTEN: Konsekvensene av for dårlig sikring kan være fatale. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du usikker på hvordan du skal sikre våravfallet på en trygg måte på tilhengeren?

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, forteller i en pressemelding at det er livsviktig å sikre lasten skikkelig:

- Selv i lave hastigheter kommer usikret last med stor kraft ved en bråstopp.

UP sjef Steven Hasseldal forteller til Dinside at last som er dårlig sikret eller har feil vektfordeling er noe av det vanligste Utrykningspolitet ser på tilhengere langs veien.

Enorm kraft

Ved en bråstopp eller kollisjon får lasten enorm kraft forover. Den kommer med en kraft tilsvarende mange ganger egen vekt, og noen få lastestropper på tvers vil ikke klare å holde igjen lasten.

- Det er viktig å tenke på at lasten ikke skal forskyve seg i noen retning. Har du bare stropper rundt lasten i sideretningen, hjelper ikke de om lasten blir trykket forover, forteller Sødal og fortsetter:

- Selv ved bråstopp i lav fart kan lasten slå i stykker frontlemmen på hengeren eller fyke av takstativet på bilen, advarer han.

MISTER LAPPEN: På en motorvei med fartsgrense 110, mister du lappen dersom du blir tatt i 116 km/t med henger. Video: Fredrik Korsvoll. Klipp: Rune Korsvoll. Vis mer

Lasten er ofte mangelfullt sikret, supplerer Hasseldal overfor Dinside:

- Det er fare for at lasten forskyver seg, og kanskje helt eller delvis faller av under kjøring. Mye last strekker seg også utover sidene og bakover, noe som er spesielt vanlig under transport av hageavfall.

Det er viktig med riktige lastestropper

Sødal forteller at det enkleste er å kjøpe lastestropper med en jekk som strammer stroppen. Disse finnes i flere størrelser, og er merket med bruddstyrke.

- Se på lappen på stroppen eller forpakningen. Stropper som tåler to tonn er nokså vanlige. Har du stropper fra før, sjekk at de ikke er utslitt eller skadet. En ødelagt stropp skal kastes!

Slik fester du lasten:

  • Den enkleste måten å sikre lasten på er det som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.
  • Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan du bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden av i gulvet.
  • Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker.
  • Direkte surring betyr at du fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader.

Hageavfallet må også sikres:

  • Kvist og kvast fra hagen veier ikke så mye, men det er likefullt last som skal sikres, så ikke greiner og kvister flyr av gårde og treffer fotgjengere eller andre biler.
  • Pass på at lasten ikke stikker ut, spesielt i sideretning. Last det tyngste avfallet i bunnen av hengeren.
  • Bruk jekkestropper til å surre lasten. Får du tak i festekrokene på hengergulvet, klemmes lasten sammen oppi hengeren bedre enn om du fester stroppene på utsiden av hengeren.
  • Småkvist kan fort forsvinne av lasten selv om du har festet. Du kan bruke presenning til å pakke inn lasten. Husk at presenningen også må festes skikkelig
  • Hvis du skal frakte hageavfall og leier henger, sørg for å leie en henger med høye vegger. Da er det lettere å holde lasten på plass.

Så fort kan du kjøre

Hvis du kjører med en tilhenger med bremser, kan du kjøre i maks 80 km/t. Hvis den ikke har bremser, og har en totalvekt på over 300 kilo, er maksimal lovlig hastighet på 60 km/t.

Selv om du er på en motorvei med fartsgrense 110 km/t, er det en maksimal hastighet på 80 km/t om du kjører med henger.

Du kan lese mer om hva som skjer hvis du kjører for fort med tilhenger her.

Er du usikker på hvordan du kjører med tilhenger, får du 20 tips til å håndtere den her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer