Fem på topp

Sikreste bruktbiler for unge familier

Med et lite barn og huslån er det ofte bruktbil som gjelder for en ung familie. Forskere har plukket ut de fem sikreste bilene for nye foreldre.

BESKYTTER BARNET: De fem bruktbilene på topp tilfredsstiller høye kravene til kollisjonssikkerhet og sikkerhetsutstyr. De beskytter det lille barnet i baksetet på beste måte. Foto: BeSafe
BESKYTTER BARNET: De fem bruktbilene på topp tilfredsstiller høye kravene til kollisjonssikkerhet og sikkerhetsutstyr. De beskytter det lille barnet i baksetet på beste måte. Foto: BeSafe Vis mer
Publisert

En barnevennlig og sikker bil står ofte høyt på listen til en nyetablert småbarnsfamilie. Bankkontoen er ofte slunken og derfor er det bruktbil det som regel dreier seg om.

Det britiske forsikringsselskapet Co-op Insurance, har sammen med Thatcham Reshearche Institut, satt opp et sett med kriterier og plukket ut de fem sikreste bruktbilene som passer til en ung familie. Instituttet,har jobbet med sikkerhet i biler helt siden starten i 1960 og gjennomfører blant annet kollisjonstester for EuroNcap.

I tillegg blir de brukt av både bilprodusenter og myndigheter som spesialister når det gjelder biler, sikkerhet og lovgivning.

DET MEST VERDIFULLE: Beskyttelsen av det lille barnet er det viktigste kriteriet i denne undersøkelsen. Foto: Colourbox
DET MEST VERDIFULLE: Beskyttelsen av det lille barnet er det viktigste kriteriet i denne undersøkelsen. Foto: Colourbox Vis mer

Beskytter barnet

Blant kriteriene for å komme på denne listen, er først og fremst at bilen har fått toppkarakteren fem stjerner i EuroNcaps kollisjonstester. Det er lagt spesielt vekt på sikkerheten til det lille barnet i baksetet. Det er vurdert både front- og sidebeskyttelsen og hvor enkelt det er å feste barnestolen riktig i bilen. I tillegg har forskerne sett på om bilene har viktig sikkerhetsutstyr som automatisk nødbrems. I dag er dette standard på alle nye biler, men ikke alle brukte biler i familieklassen har dette.

Alle de fem bilene som står på denne liste er populære som brukte i Norge. Helt på topp, som den aller sikreste, har forskerne plassert Mazda CX-5.

DE FEM SIKRESTE

5. Toyota Rav4

Toyota Rav4. Foto: Rune Korsvoll
Toyota Rav4. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Dette er en av de mest populære SUV-ene i Norge gjennom mange år. Driftssikkerheten har lenge vært et kjennetegn og den er blant bilene med færrest nødstopp langs veien, ifølge tyske ADAC. Også hybriddrivverket har bidratt til populariteten. «Kjøreopplevelsen er komfortabel, og den innvendige plassen svært god», var kommentaren da vi testet bilen i 2016. Rav4 havner på femteplass blant de sikreste bilene for småbarnsfamilier.

4. Nissan Qashqai

Nissan Qashqai. Foto: Rune Korsvoll
Nissan Qashqai. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Helt siden den kom til Norge i 2007 har den vært en solid salgssuksess. Med forhjulstrekk har denne kompakte SUV-en vært et relativt rimelig valg for en familie med ikke alt for stort plassbehov i bagasjerommet. Den fikk fem stjerner i EuroNcaps kollisjonstester i 2014 og hadde da mye moderne sikkerhetsutstyr. «Qashqai er en lettkjørt og bra utstyrt SUV, til en ganske rimelig pris», kommenterte vi da vi testet bilen i 2016.

3. BMW 2-serie Active Tourer

BMW 2-serie Active Tourer. Foto: BMW
BMW 2-serie Active Tourer. Foto: BMW Vis mer

BMW Active Tourer er den minste av bilene på lista, men kommer i to utgaver – en kort og en lang. For en familie med barn er det den lange som duger. Mange av bilene har ladbart hybriddrivverk, som gjør at du kan kjøre de fleste daglige småturer på strøm. Denne har vært svært populær som leasing-bil og det finnes nå mange pent brukte til salg. Kollisjonssikkerheten er god, spesielt for barn i baksetet.

2. VW Touran

VW Touran. Foto: Rune Korsvoll
VW Touran. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Blant de fem sikreste er dette den mest praktisk familiebil. Bagasjerommet er stort og baksetene passer til to eller tre barn. Det er mange biler i markedet, og det betyr at den også er relativt rimelig. I tyske TÜVs rapport over feil og mangler, kommer Touran litt bedre ut enn gjennomsnittet. Bilen fikk 5-stjerner i EuroNcap allerede i 2003 og det samme i 2015. Resultatet er en andreplass i denne undersøkelse.

1. Mazda CX-5

Mazda CX-.5. Foto: Markus Pentikainen
Mazda CX-.5. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

På midten av 2000-tallet var Mazda i Norge sengeliggende med høy feber og dårlig bilsalg. Så kom CX-5 i 2011. Over natta eksploderte salget. I dag er CX-5 populær som bruktbil og 6-7 år gamle biler er blant de mest feilfrie i tyske TÜVs statistikk. «Bilen har mye moderne teknologi, konkurransedyktige priser og gir mer kjøreglede enn mange andre SUV-er», konkluderte vår test i 2014. I denne undersøkelsen havner den helt på topp.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer