Sikring av barn:Vekt avgjør metode

Bilens seter er ikke konstruert for å sikre små barn. De behøver ekstra støtte og beskyttelse i tillegg til bilens originale anordninger. Det er også påbudt ved lov å bruke spesialtipasset sikringsutstyr til barn under 4 år.

Sikring av barn:Vekt avgjør metode
Publisert

Det er barnets vekt som bestemmer hvilken type sete som behøves. Barnets alder er altså av underordnet betydning. Du vet at det er på tide med et nytt sete hvis du kan se barnet over ryggen på barnesetet. Da begynner setet å bli for lite, og du trenger et for større barn.

Godkjenning

Det finnes et utall forskjellige typer bilstoler for barn på markedet. De er gjerne konstruert for å gi best mulig beskyttelse innenfor en bestemt vektklasse, mens andre har en justeringsfunksjon som gjør at den kan benyttes gjennom store deler av oppveksten, og over flere vektklasser. Skal du kjøpe, låne eller leie barnestol er det viktig at denne har E-godkjenning, og at den er merket med dette. Du kan lese mer om E-godkjenning 1868&vVersjon=TekstLang" TARGET=_top>her.

Vektklasser

Godkjenningen av den aktuelle stolen gjelder kun for gjeldende vektklasse og når setet er montert etter forskriftene. Den nyeste godkjenningsmerket er ECE R44 rev.03. Denne deler setene inn i fem forskjellige vektklasser:

Gruppe 0: vekt 0-10 kilo, alder ca 0-9 mndGruppe 0+: vekt 0-13 kilo, alder ca. 0-12-15 mndGruppe 1: vekt 9-18 kilo, alder ca. 6 mnd-3 årGruppe 2: vekt 15-25 kilo, alder ca. 3 år - 6 årGruppe 3: vekt 22-36 kilo, alder ca. 6 år - 10/12 år

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer