Sikringen mot strømmen

Isklumper klamrer seg fast til vindusviskerne dine, og du klamrer deg om mulig enda mer fast til hendelen som vanligvis får viskerne til å fjerne det som sperrer utsikten gjennom frontruta. Plutselig resignerer viskerne. De har trukket alt for mye strøm i et desperat forsøk på å adlyde deg, med det resultat at en sikring har gått. Strømkretsen er brutt.

Ampere-verdien til sikringene står oppgitt på sikringenes rygg. Erstatt alltid en gammel med en ny av samme verdi.
Ampere-verdien til sikringene står oppgitt på sikringenes rygg. Erstatt alltid en gammel med en ny av samme verdi. Vis mer
Publisert

Sikringene overvåker at strømstyrken som farer gjennom ledningsnettet holder seg innenfor rimelighetens grenser. Hvis strømstyrken blir for stor i forhold til hvor mye strømforbrukerne skal ha, iverksetter sikringene krisetiltak. De bryter strømkretsen, og strømmen blir stoppet før den får gjort skade. Sikringen har gått.

Utstyr trenger strøm

Det meste av utstyr på bilen behøver strøm, fra vindusviskere til bremselys og bilalarm. Strømmen kommer fra batteriet, via et ledningsnett. Det står alltid en hvilespenning i ledningsnettet. Normalt skal det ikke fare strøm gjennom ledningene hvis ikke den elektriske komponenten er aktivisert. Når den blir aktivisert, for eksempel når du skrur på vindusviskerne, begynner den å trekke strøm. Sikringen overvåker at den ikke trekker for mye.

Sikrer ledningsnettet

Det skal alltid være en sikring mellom strømkilden(batteriet) og strømforbrukeren(komponenten). Denne sikringen er innstilt på å slippe gjennom en viss strømmengde. Når sikringen går betyr det altså at strømstyrken har vært større enn det som sunt er. Hvis sikringen ikke hadde vært der, ville ledningene fått større mengder enn det de kan greie å håndtere. Jo større strømstyrke, dess varmere blir ledningene. De er beskyttet av plast, og hvis det blir for varmt til plasten, smelter den. Det kan føre til at ledninger smelter sammen, noe som åpenbart ikke er en ønskelig situasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.