Ut med årsavgift - inn med trafikkforsikringsavgift

Siste året med årsavgift på bil

I 2018 blir årsavgiften på bil byttet ut med trafikkforsikringsavgiften.

SLUTT PÅ ÅRSAVGIFT: Fra og med 2018 betales «årsavgiften» på kjøretøyet ditt gjennom forsikringen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SLUTT PÅ ÅRSAVGIFT: Fra og med 2018 betales «årsavgiften» på kjøretøyet ditt gjennom forsikringen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å betale årsavgiften på bilen din? Mandag 20. mars er nemlig siste frist for å betale denne regningen. Er du for sent ute får du automatisk en tilleggsavgift på 250 kroner, et tillegg du ikke kan diskutere deg unna.


Dette er imidlertid siste gangen du som bileier betaler avgiften på denne måten. Fra og med 2018 vil årsavgiften på bil gå over til å bli trafikkforsikringsavgift - en avgift som skal faktureres gjennom bilforsikringen din. Altså, verken til Skatteetaten eller Tollvesenet.

Kan deles opp og forenkles

Bakgrunnen for omleggingen er statens ønske om å redusere administrasjonskostnadene knyttet til den tradisjonelle bilavgiften. Derfor er det forsikringsselskapene som nå får ansvaret med å kreve inn årsavgift, sammen med ansvarsforsikringen.

Omleggingen er forventet å forenkle og gi større fleksibilitet for bileierne. Og siden den nye avgiften vil følge forsikringsavtalen på kjøretøyet, kan den deles opp.

– I stedet for å betale ett stort beløp én gang i året, blir beløpet fordelt etter hvordan du betaler bilforsikringen din. Noen betaler månedlig, andre kvartalsvis eller årlig, forklarer fagansvarlig for motor i Storebrand Forsikring, Mats Sæterkvist i en pressemelding.

Betaler kun for bruk

Fra 2018 vil du kun betale avgift for den perioden kjøretøyet er forsikret.

– Årsavgiften forenkles: Det mener fagansvarlig for motor i Storebrand, Mats Sæterkvist. Foto: Storebrand
– Årsavgiften forenkles: Det mener fagansvarlig for motor i Storebrand, Mats Sæterkvist. Foto: Storebrand Vis mer

Det er i kontrast til i dag, hvor du blant annet må betale halv årsavgift på en bil kjøpt i desember (fra 31. juli). Fram til i år står du dessuten ansvarlig for at årsavgiften blir betalt, selv om du selger bilen allerede i januar.

Men fra 2018 vil du bare betale trafikkforsikringsavgift for de dagene som gjenstår av året, fra kjøpsdato og fram til bilen omregistreres.

– Det gunstige med den nye ordningen er at du som bileier kun betaler for de dagene du faktisk trenger forsikringen, mens tidligere måtte du uansett betale for minst et halvt år frem i tid. Har du betalt for mye i forskudd på trafikkavgiften når du selger bilen, vil du få beløpet refundert av forsikringsselskapet, utdyper Sæterkvist.

– Må du som bileier foreta deg noe som helst?

– Nei, det eneste du trenger å gjøre er å sørge for å ha forsikring på bilen din, noe som uansett er lovpålagt.

Mindre «vrakkø» og byråkrati

Ordningen vil gjøre det langt enklere ved for eksempel eierskifter og vraking. Man vil for eksempel unngå den store opphopningen av vrakede biler før 20. mars og 1. juli hvert år.

– Reduserer byråkrati: Fremskrittspartiets leder og finansminister Siv Jensen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
– Reduserer byråkrati: Fremskrittspartiets leder og finansminister Siv Jensen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Finansdepartementet er årsavgiften den avgiften som har hatt høyest administrative kostnader for staten. Den nye ordningen blir mye enklere å administrere enn dagens årsavgift. Mesteparten av dagens kostnader vil kunne spares inn, ifølge departementet.

– Dette gir grunnlag for å redusere offentlig byråkrati og ressursbruk, har finansminister Siv Jensen (Frp) tidligere uttalt.

PS: Siden en forsikringsavtale løper for ett år av gangen, vil en del allerede i år få fakturaer med trafikkforsikringsavgift for 2018.

LES OGSÅ:
Fortsatt flere som søker etter diesel på Finn
Dramatisk trafikkøkning i Oslo
Dette er de beste sommerdekkene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer