Nå er fristen her

Siste frist for å bytte til sommerdekk

Lørdag 1. mai er siste frist for å bytte bort piggdekkene

Det er enklere enn du tror å skifte hjul. Sjekk filmen og følg sjekkpunktene i saken, så gjør du det bra og billig selv. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen besluttet seg i år for å utsette fristen for å bytte fra piggdekk til sommerdekk. Nå er fristen her.

På lørdag er det frist for å ta av piggdekkene.

Vanligvis er fristen for å skifte dekk på Østlandet første mandag etter 2. påskedag. I år er det samme frist for hele landet, men det har ikke blitt anbefalt å vente så lenge.

Skift dekkene selv

Du kan bytte dekkene selv, med gode verktøy og nyttige tips. I videoen øverst i saken får du en grundig gjennomgang av det, eller så kan du følge stegene under:

1. Sjekk mønsterdybden. Før du setter i gang, sjekker du om hjulene du skal ha på har godt nok mønster. Minimumskravet er 1,6 millimeter på sommerdekk, og 3 millimeter på vinterdekk, men husk at dette er minimumskrav, og at det er lurt å ha litt mer enn det å gå på

2. Sett bilen på et flatt og hardt underlag.

3. Sett bilen i første gir eller revers og sett på hånbrekket.

4. Finn jekk, hjulvinne og hjul

5. Løsne hjulmutterne før du jekker opp bilen

6. Jekk opp bilen. Mange biler har tydelige merker eller piler på kanalen eller innenfor dørene der man ser hvor man kan sette jekken. Andre har tydelige jekkfester. Er du i tvil, sjekk instruksjonsboka. Det kan nemlig bli svindyrt om du setter jekken på feil sted.

Ikke ha noen kropsdeler under bilen. Bilen kan falle av jekken hvis du er uheldig.

7. Skru av hjulmutterne/boltene og ta av hjulet. Sitter hjulet fast, slå eller spark på dekket.

8. Rengjør flaten på navet som felgen skal ligge på for eventuell rust og møkk, gjerne med stålbørste.

9. Sjekk dekkmønster. Sett hjulene med best dekk bak.

Mange har retningsbestemt mønster. Let etter pil med rotasjonsretning på dekket.

10. Skru fast hjulene. Rengjør boltene for eventuelt sand - og gruspartikler og smør de gjerne med en dråpe olje eller fett, hvis du har. Fest hjulet med å skru på hjulboltene diagonalt.

11. Jekk ned bilen. Ta en ekstra runde på hjulmutterne. Ikke bruk kjempelang momentstang eller stå på hjulvinna. De færreste har en momentnøkkel, men ikke overdriv.

12. Sjekk lufttrykket så fort som mulig. Riktig dekktrykk finner du på en plakett på B-stolpen i døråpningen eller på tanklokket. Du finner det også i instruksjonsboken. På nyere biler vil man få varsel i instrumentpanelet dersom lufttrykket er feil. Det nullstiller man i menyen etter at du har fylt i riktig lufttrykk i dekkene.

13. Etterstram hjulboltene etter en mil eller to.

Slik sjekker du mønsterdybden:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer