Siste pust fra Bobla

Etter 69 år og 21 millioner produserte biler, legger Volkswagen nå ned produksjonen av den allerede legendariske Bobla.

Siste pust fra Bobla
Publisert
Sist oppdatert

En viktig periode i verdens bilhistorie er forbi i det den aller siste Bobla av den gode, gamle sorten, forlater Volkswagen-fabrikken.

Bilen ble designet av Ferdinand Porsche, som fikk i oppdrag å produsere en billig bil for det tyske folk, som blant annet måtte "ha plass til tre soldater og ett maskingevær".

Bobla er ikke bare en av verdens mest solgte biler, den har også hatt en stor symboleffekt gjennom tidene. Da den for første gang ble produsert i Tyskland i 1945, tett overvåket av de allierte, skulle produksjonen være et symbol på Tysklands økonomiske gjenoppreisning.

På 60-tallet ble Bobla og VW-bussen de nye favorittbilene til hippiene og andre som ville opponere mot det pengestyrte amerikanske samfunnet og de store amerikanske bilene .

I 1969 kom den første filmen om Herbie, og Bobla fikk kultstatus over hele verden.

Utholdende

Siste pust fra Bobla


Ingen annen bil har holdt stilen slik som Bobla. Både Toyota Corolla og VW Golf har solgt mer enn Bobla på verdensbasis, men begge disse har gjennomgått flere endringer. Den siste bobla som rullet ut fra fabrikken i år, er i hovedtrekk lik den Ferdinand Porsche designet og som ble produsert i Tyskland i 1945.

Den eneste bilen som kan nærme seg en slik prestasjon er T-Forden som ble produsert i 15 millioner utgaver fra 1908 til 1927, uten store endringer. Fords F-modell, som er verdens mest solgte bil gjennom tidene, har også holdt stilen gjennom mange tiårs produksjon.

Folkevogn i Mexico

Den siste tyske Boble-fabrikken ble nedlagt i 1978, og den nest største produksjonslinjen, i Brasil, ble innstilt i 1996. De siste syv årene er det kun den meksikanske fabrikken som har opprettholdt produksjonen.

Det at Bobla ikke har forandret seg så mye, er nok både årsaken til mye av dens suksess, men dessverre også grunnen til at den meksikanske fabrikken nå må sette kroken på døra.

Inntil 1990 var Bobla den aller billigste bilen i Mexico. Derfor sies det også at 70 prosent av alle meksikanere har eid en boble. De lysegrønne boble-taxiene preger sammen med boble-politibilene bybildet i Mexico City den dag i dag. Men mens Bobla har stått på stedet hvil, har andre biler blitt stadig billigere, samtidig som de har blitt mer moderne med blant annet fem dører og klimaanlegg.

Volkswagen fortsetter nå historien med produksjonen av New Beetle som ble introdusert i 1997. Hittil har bilen solgt i 156.375 eksemplarer verden over.

Her finner du mer Volkswagen-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer