Sitter du riktig i bilen?

Mange slurver med kjørestillingen. Disse rådene hjelper deg til å klare deg bedre både i kritiske og hverdagslige situasjoner på veien.

Albuene skal ikke har noe særlig mer enn 90 graders vinkel
Albuene skal ikke har noe særlig mer enn 90 graders vinkel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å sitte riktig når man kjører bil er viktig. Sittestillingen din påvirker nemlig både evnen til å håndtere bilen i trafikken og hvordan du kommer ut av en eventuell kollisjon. Her er noen gode råd for å finne riktig posisjon i førersetet. Passe avstand til rattet

De fleste sjåfører sitter for langt unna rattet når de kjører. Det fører til at de mister evnen til å styre bilen på en god måte. En god tommelfingerregel er at når du holder to hender midt på hver sin side av rattet, bør vinkelen i albuen din ikke være veldig mye mer enn 90 grader. Dette er det klassiske ”kvart på tre”-grepet som de fleste ratt er designet for. Det gjør at du kan dreie rattet nesten 180 grader til hver side og dermed kan styre unna hindringer uten å skifte rattgrep, noe som igjen gir bedre kontroll og følelse med bilen.

En annen tommelfingerregel er at du skal strekke armen rett frem og legge den oppå rattet slik at toppen av rattet treffer omtrent ved håndleddet eller håndbaken. Nærheten til rattet skal imidlertid heller ikke overdrives, i tilfelle kollisjonsputen løser ut. Ved å følge disse anbefalingene vil normalt bygde mennesker stort sett få tilstrekkelig avstand til punktet hvor kollisjonsputen eventuelt kommer frem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer