Nyttig triks

Sjekk billysene på 30 sekunder

Mørke og våte høstveier er skumle, både når det gjelder sikkerhet og kjørekomfort. At lysene på bilen er i orden hjelper. Det tar 30 sekunder å sjekke dem.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange aner ikke at de kjører med bare ett lys foran. Noen vet ikke at baklysene ikke virker eller ikke er skrudd på. Faren er at du ikke oppdager fotgjengere som går langs veien, eller at andre bilførere ikke ser bilen din.

En ting er at politiet kan gi deg en bot på 2800 kroner, dersom bilen mangler et lys foran. Du kan til og med få kjøreforbud dersom bilen din er mørklagt en våt og mørk høstkveld.

Verre er det dersom du kjører på en fotgjenger som går langs veikanten. Det hjelper også mye på kjørekomforten dersom alle lysene på bilen virker som de skal.

Finn et butikkvindu

Du behøver faktisk ikke engang gå ut av bilen for å sjekke at lysene virker. Finn deg et passende butikkvindu, kjør bilen inntil og gjør en rask og enkel sjekk av lysene.

Blink til høyre og venstre og sjekk at fjernlysene virker. Snu bilen og rygg mot vinduet. At bremse- og ryggelys ser du om fungerer med en gang. Blink igjen til høyre og venstre - og dermed er alt sjekket.

Baklysene ikke på?

Da kan du jo samtidig sjekke at lysbryteren står der den skal. Det er mange som kjører rundt uten tente baklys, nettopp fordi lysbryteren står i feil posisjon. Står den på «auto» ordner alt seg selv. Står den på «0» er som regel bare kjørelysene foran tent. Baklysene er altså ikke på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer