NAFs beste tips ved bilkjøp

Sjekk bruktbilen for «bombe» under panseret

En gammel registerreim som ryker kan ødelegge motoren totalt. Dette og fire andre ting er det svært viktig å passe på når du kjøper brukt bil.

MYE Å PASSE PÅ: Det er ikke lett for menigmann å vite hva man skal se etter når man kjøper ny bruktbil. Bildet er fra da Dinside ble med Torbjørn Seljevoll og Jan Robert Halvorsen (t.h.) i Vegvesenet var på kontroll hos Tåsen Bilverksted for å sjekke jobben partner Ståle Etland har gjort med en EU-godkjenning. Foto: Bjørn Langsem
MYE Å PASSE PÅ: Det er ikke lett for menigmann å vite hva man skal se etter når man kjøper ny bruktbil. Bildet er fra da Dinside ble med Torbjørn Seljevoll og Jan Robert Halvorsen (t.h.) i Vegvesenet var på kontroll hos Tåsen Bilverksted for å sjekke jobben partner Ståle Etland har gjort med en EU-godkjenning. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

Våren er høytid for bruktbilkjøp. I løpet av de neste månedene kommer 200.000 nordmenn til å kjøpe en ny, brukt bil. Som regel går det fint, men det finnes feller du absolutt må unngå.

Det er ikke så vanskelig, og du behøver slett ikke være bilekspert for å avsløre de dyreste feilene - som for eksempel en utslitt registerreim, som kan «sprenge» hele motoren på enkelte biler dersom den ryker.

Unngå «spøkelsene»

Å kjøpe en bruktbil, som er tre-fire år gammel, er det enkleste. Disse omsettes ofte gjennom merkeforhandlere, har fulgt servicer, har dokumentert kilometerstand og har fortsatt litt igjen på den fem eller sju årige nybilgarantien norske bilimportørene gir. Denne garantien kan du sjekke hos Forbrukerrådet.

Det er når du skal kjøpe en litt eldre bil, at du bør være ekstra oppmerksom. Biler som er mer enn fem-seks år gamle selges ofte fra frittstående forhandlere eller av privatpersoner. Selv om du ikke er ekspert på biler, kan du ganske enkelt avsløre noen av de dyreste feilene på en bil, før du skriver under kontrakten.

Asbjørn Rognes har jobbet som biltester og stasjonssjef i Norges Automobil-Forbund (NAF) i en mannsalder. Her gir han deg sine beste råd for å unngå de dyreste «bruktbil-spøkelsene»:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer