Kommer med oppfordring i snøkaoset:

Sjekk dette: Kan bli dyrt

Med brutalt snøkaos kommer realt børsteansvar. Gjør du ikke dette, kan det svi på pungen.

KAN GÅ GALT: Statens Vegvesen kommer med en klar oppfordring etter dette. Foto: Statens Vegvesen.
KAN GÅ GALT: Statens Vegvesen kommer med en klar oppfordring etter dette. Foto: Statens Vegvesen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kalenderen viser onsdag 17. januar, og store deler av landet har fått bryne seg på ekstreme snømengder gjennom dagen.

For den menige bilsjåfør har det bustete været bydd på utfordringer med vanskelige kjøreforhold og stengte veier flere steder, og både politiet og Statens vegvesen har gått ut med flere varsler til folk ute på veiene.

Men det er et annet problem ved Kong Vinters ankomst som også må tas høyde for - og gjør du ikke det, kan det koste deg dyrt.

Det fikk flere sjåfører erfare onsdag ettermiddag.

Flere tatt

I Bergen utførte Bymiljøetaten og Statens vegvesen flere kontroller onsdag. Førstnevnte sjekket hele 53 kjøretøy for betalt piggdekkavgift, hvor 11 stykker fikk et tilleggsgebyr på 750 kroner for ikke å ha betalt avgiften.

Det skriver de i en pressemelding.

Statens vegvesen kontrollerte 41 kjøretøy i «byen mellom de sju fjell» - hvor flere sjåfører måtte fram med snøkosten før de fikk kjøre videre:

- Det ble gitt 14 bruksforbud. Det gjaldt kjøretøy som ikke hadde fjernet snø av lykter, panser og tak, sier Synnøve Stølen i Statens vegvesen.

Bård Morten Johansen viser hvordan man skal pakke bilen trygt for sommeren. Her bør du ikke legge den tyngste bagasjen. Video: Anabelle Bruuun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Klar oppfordring

Hun forteller at snø på lyktene gir dårlig lysbilde, og at snøen dessuten kan dekke for alt fra frontrute til bremselys på kjøretøyet. Det kan igjen føre til dårligere synlighet blant andre trafikanter.

- Konsekvensene kan bli store hvis snøen begynner å fyke av, fortsetter hun.

SLIK SKAL DET IKKE SE UT: Denne snøen kan rase ned fra taket og rett i frontruta di. Det kan skape trøbbel! Foto: Statens Vegvesen.
SLIK SKAL DET IKKE SE UT: Denne snøen kan rase ned fra taket og rett i frontruta di. Det kan skape trøbbel! Foto: Statens Vegvesen. Vis mer

Stølen er klar i talen om at snøværet bringer med seg børsteansvar hos samtlige sjåfører, og kommer nå med en klar oppfordring til alle trafikanter:

- Ta en runde rundt kjøretøyet og sjekk alle lys. Kost også av snø og is før kjøring.

Ifølge en pressemelding fra NAF kan slurving med snømåkinga på bilen føre til reaksjon fra politiet. Faktisk kan konsekvensen være alt fra bøter til at du mister førerkortet eller blir tiltalt for domstolen.

Det lønner seg derfor å bruke et par ekstra minutter på å koste vekk den verste snøen, skal vi tro pressesjef i NAF, Ingunn Handagard:

- Det koster ikke mye tid å gjøre en skikkelig jobb. Det kan potensielt spare deg for farlige situasjoner og dyre bøter, oppfordrer hun i meldingen.