Totalt skilt-kaos i Drammen

Sjekk dette veikrysset!

- Farlig. Ta hele krysset og begynn på nytt, mener Vegdirektoratet.

«KAOSSKILT»: Det er ikke lett å finne fram i virvaret av skilt krysset ved Ingeniør Rybergs gate på Åssiden i Drammen. Foto: Martin K. Størbu
«KAOSSKILT»: Det er ikke lett å finne fram i virvaret av skilt krysset ved Ingeniør Rybergs gate på Åssiden i Drammen. Foto: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette bør fjernes! Ta hele greia og sett opp skilt på nytt, på en ordentlig måte etter retninslinjene.

Det sier Bjørn Skaar i Vegdirektoratets trafikksikkerhetsseksjon til Dinside. Sjefingeniøren bor selv i Drammen, og har lagt merke til diskusjonen som blant annet har blitt dekket av regionavisa Drammens Tidene, som for et par uker siden var først ute med å omtale saken.

Før det var den også omtalt i Facebook-gruppa «Foreningen for artige skilt», som har over 56.000 medlemmer.

23 skilt i ett kryss!

Et kryss ved Åssiden i Drammen har av diverse selskaper sakte men sikkert blitt lesset ned av skilthenvisninger. Nå er det til sammen 21 skilt på to stativ i det lille krysset - hele 19 skilt på hovedstativet. For kort tid siden var det imidlertid 23 skilt til sammen, etter at to nylig har blitt fjernet.

- Åå, nei gubbevaremegvæl. Dette er noe av det verste jeg har sett, sa Vegvesenets sjefsingeniør Erling Rustad til Drammens Tidene, før han la til at dette var en skiltjungel, hvor en bilist ikke vil forså noe som helst.

Bjørn Skaar forklarer at disse skiltene ikke oppfyller retningslinjene for skilt.

- Skilt skal gjøre det forståelig og lett for trafikantene å finne fram, samt å påse at trafikkbildet er ryddig og ordentlig. Dette krysset er på ingen måte representativt for retningslinjene.

- Det er en ansvarsfraskrivelse fra veimyndighetene å ikke ta tak i dette, legger han til.

- Hva er det som er galt med dette krysset?

- I verste fall har det en negativ effekt på sikkerheten - om folk bli stående å lese og prøve å orientere seg, samtidig som det skal tas en avgjørelse for å kjøre videre. Oppmerksomheten blir borte fra trafikken. Det er uheldig.

SKILTBONANZA: Nå er det 21 skilt fordelt på to stativ i krysset. Foto: Martin K. Størbu
SKILTBONANZA: Nå er det 21 skilt fordelt på to stativ i krysset. Foto: Martin K. Størbu Vis mer

Må søke tillatelse

Det er heldigvis ikke ofte vi kommer over slik skilting i veikryss. For en stakkars trafikant blir det nærmest umulig å lese informasjonen, uten å stoppe opp en stund. Skaar mener det bør innarbeides fellesbegrep firmaene selskapene og butikken kan samle seg under.

- Bedrifter og kontor kan oppgi en gatenavnadresse som er mulig å lese. De burde prøve å finne et fellesnavn for området, som bedriftene kan bruke i markedsføringen. Det kan være hva som helst, mener sjefsingeniøren.

- Har private selskaper lov til å skilte langs veien i utgangspunktet?

- De må få tillatelse fra veimyndighetene. Da kommer det an på om det er en kommunal-, fylkeskommunal- eller riksvei, for hvilken instans de må søke.

- Det er mer lempelig for slik praksis innenfor tettbygd strøk, enn på en motorvei hvor det logisk nok ikke er tillatt. Selskapene må så ha en berettiget begrunnelse for skiltet som at det er vanskelig å finne fram.

- Det virker som det kanskje er lettere for en stor aktør som Ikea å få skilt langs veien, enn for en liten Nille-butikk?

- I prinsippet er det ikke det, men det kan være behov for skilt til steder som tiltrekker seg mye trafikk. Selskaper er uansett berettiget til å få fornuftige svar på hvorfor de får eller ikke får satt opp skilt, forklarer Bjørn Skaar.

Vurderer å fjerne

Denne omtalte veien i Drammen er imidlertid ikke Statens vegvesens bord, da skiltene står langs en kommunal vei. Til Drammens Tidene sier leder Lene Basma i Drammen kommunes planavdeling at de vurderer å fjerne skiltene.

– Dette kan ta oppmerksomheten vekk fra trafikksituasjonen og hindre frisikten i krysset. Vi vurderer derfor at skiltingen ikke er i tråd med Vegloven (§33). Planavdelingen kjenner ikke til at det er søkt om skiltene, men vi må undersøke dette nærmere. Veiledning for kunder/besøkende kan være positivt, men det må ikke gå på bekostning av trafikksikkerheten, sier hun til avisa.

Har du sett verre skilting enn dette tilfellet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer