Sjekk her når du bør skifte til vinterdekk

Vegvesenet viser oppdaterte bilder av føret på en rekke veistrekninger.

Du kan skifte til piggdekk før fristen, dersom føret tilsier det. Foto: Colourbox.com
Du kan skifte til piggdekk før fristen, dersom føret tilsier det. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minusgradene sniker seg innpå, noe som kan føre til glatte veier.

Er du i tvil om du bør bytte til vinterdekk allerede nå, kan denne kameratjenesten fra Vegvesenet være nyttig å ta i bruk.

>>Her kan du sjekke hvilke dekk som er best i årets vinterdekktest

>> Og her kan du se etter beste pris på dekk som passer din bil

Sjekk føret her

Piggfrie dekk kan du skifte til når som helst, men husk at disse som hovedregel gir dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

På papiret er det ikke tillatt å kjøre med piggdekk før 1. november i Sør-Norge og fra 15. oktober i de tre nordligste fylkene. Men dersom føret krever det, kan du likevel bruke piggdekk før disse datoene, dette er nemlig en vurdering du som sjåfør må ta selv.

Ved å klikke på et aktuelt område av landet, kan man velge å se bilder fra ett eller flere webkameraer. Foto: Statens vegvesen
Ved å klikke på et aktuelt område av landet, kan man velge å se bilder fra ett eller flere webkameraer. Foto: Statens vegvesen Vis mer


Det er her Vegvesenets webkameraside kommer inn i bildet, ikke minst om du skal legge ut på langtur. De har nemlig en rekke webkamera stående langs norske veier. Disse bildene legger de ut på sine nettsider, hvor du kan gå inn og sjekke bilder fra din aktuelle veistrekning.

Det kan være aktuelt allerede til helgen for enkelte. Ifølge Vegvesenet kan det komme snø i indre strøk på Østlandet til helgen. De oppfordrer derfor trafikantene til å legge om til vinterdekk hvis de skal ut å kjøre.

– Vi oppfordrer bilistene til å legge om til vinterdekk hvis de skal ut å kjøre i disse områdene i helga, slik at man er forberedt hvis det skulle komme snø, sier Åsmund Møller Johansen, medievakt i Region øst i en pressemelding.

Les også: Så enkelt skifter du dekk selv

Oppdateres jevnlig

På Vegvesenest kameraer oppdateres bildene fra de forskjellige veistrekningene jevnlig, noen så ofte som hvert femte minutt, mens andre kun oppdateres med noen timers mellomrom.

Dette er informasjonen man får opp ved å klikke på et utvalgt kamera. Foto: Statens vegvesen
Dette er informasjonen man får opp ved å klikke på et utvalgt kamera. Foto: Statens vegvesen Vis mer


Likevel vil bilder fra disse kameraene kunne gi en indikasjon på hvordan føret er der du planlegger å kjøre - og om det kan være lurt å skifte til vinterdekk allerede nå.

I hovedsak skal webkameraene være plassert på klima- eller værstasjoner langs vegnettet, som ofte står på svært værutsatte steder. Enkelte kameraer har dessuten informasjon om vær- og vindforhold i bildet. Andre steder veksler bildene mellom forskjellige retninger og bilder av vegbanen.

Her kan du se en instruksjonsvideo, som viser deg punkt for punkt hvordan du skifter dekk selv.

Les også: Du kjører like trygt med piggfrie dekk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer