Sjekk lufttrykket nå og spar penger

Alle klarer det. Det er helt gratis. Og det er gjort unna i løpet av et par minutter. Resultatet er en sikrere bil, bedre kjøreegenskaper, lavere driftsutgifter og bedre miljø.

Publisert
Sist oppdatert

Hva er det vi snakker om? Jo, fylling av riktig mengde luft i bildekkene. Dette minikurset vil vise deg hvor viktig lufttrykk faktisk er. Vi skal også se nærmere på faktorene som avgjør hvilket lufttrykk nettopp dine dekk skal ha.

Hvorfor er gode dekk viktig?

Når vi snakker om bildekk og lufttrykk, er det på sin plass å minne om at de fire dekkene på bilen din har en svært viktig oppgave. Deres funksjon er nemlig å skape forbindelse mellom bilen din og Moder Jord. Det ikke alle er klar over, er at den delen av et normalt bildekk som til enhver tid er i berøring med underlaget ikke er særlig større enn en håndflate. Det betyr at noen ganske få kvadratdesimeter gummi er med på å bestemme din og dine medpassasjerers skjebne.

Hvis disse fire "håndflatene" har godt grep på underlaget holder bilen seg på veien i svingene, og du får stoppet når du trykker på bremsepedalen. Hvis "håndflatene" mister grepet kan du miste kontrollen over bilen, med potensielt katastrofale konsekvenser.

Hvorfor har vi luft i dekkene?

I praksis er det verken felgene eller dekkene som bærer bilen din - men luften som befinner seg inni sistnevnte. Hjulets evne til å bære en gitt vekt er dermed avhengig av hvor mye luft som befinner seg inni dekket. Luftmengden påvirkes av to faktorer; volum og lufttrykk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer