Leie eller kjøpe bobil?

- Sjekk sikkerheten og kjør defensivt

Har du passasjerer med bak i bobilen, bør du ta bort bordet før du kjører. Og sjekk at alt er godt festet.

LEIE ELLER KJØPE BOBIL? Sjekk at alle enheter i bobilen ser ut til å være er godt festet, og kjør aldri av gårde med løse gjenstander. Er det passasjerer med, bør du ta bort bordet før du kjører. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LEIE ELLER KJØPE BOBIL? Sjekk at alle enheter i bobilen ser ut til å være er godt festet, og kjør aldri av gårde med løse gjenstander. Er det passasjerer med, bør du ta bort bordet før du kjører. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du har kanskje lest advarslene om sikkerheten i bobiler: Kollisjonssikkerheten er betraktelig lavere enn i en personbil.

Bakgrunnen er en svensk kollisjonstest som viser at bobilene ikke har en konstruksjon som kan beskytte fører eller passasjer ved en kollisjon.

Ifølge Trafikverket, som gjorde testen, er det en veldig stor risiko for å omkomme eller bli alvorlig skadd ved en frontkollisjon.

Dette gjør at blant annet Trygg Trafikk nå advarer, i forkant av det som ifølge bobilbransjen kan se ut til å bli tidenes sommer for norske bobilturister.

Dette er problemet

For personbiler stilles det strenge krav til kollisjonssikkerhet, men for bobiler er det annerledes. I stedet for krav til testing av kollisjonssikkerhet, stilles det krav til festing av kjøleskap og liknende.

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier til Dinside at det ikke er et eget testsystem for kollisjonstester av bobiler, slik det er for personbiler med EuroNCAP.

- Det er ikke et eget testsystem for dette. De europeiske kravene som finnes gir krav til blant annet at alt inne i bo-delen skal være festet, det vil si sånne ting som kjøleskap, seng og så videre, forteller Sødal.

- Det er også krav til seter og setebelter. Derimot finnes det ikke samme krav til testing av front- og sidekollisjon som for personbiler.

Trafikverket sier at alle i bilen har en stor risiko for å skades alvorlig av innredning som løsner under kollisjonen.

- Se etter om ting er godt festet

Du vil ikke bli truffet av løse gjenstander dersom uhellet skulle være ute. Dette gjelder også personbiler, og det er grunnen til at trafikksikkerhetsforskere oppfordrer til ikke å ha gjenstander liggende løse i bilen.

Eksempelvis vil et løst nettbrett ha en kraft på 24 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen, og ved 100 km/t kan det treffe deg i bakhodet med en kraft på 96 kg.

For å finne den tryggeste bobilen når man skal leie eller kjøpe, oppfordrer Sødal til å se etter hvor godt ting er festet:

- Man bør se etter om ting virker solid. Særlig i forhold til hvor godt ting er festet inne i bo-delen av bilen. Det er også lurt å lese seg opp på ulike tester og anmeldelser av de forskjellige bilene. Det sier noe om kvaliteten på bilene, sier Sødal.

Både Trygg Trafikk, Trafikverket og Norsk Bobil og Caravan Club (NOCC) oppfordrer til å være spesielt påpasselig med å sikre alt av løse gjenstander før du kjører av gårde.

- Sørg alltid for å sikre alle løse gjenstander i bobilen før det legges ut på en kjøretur. På den måten unngår man unødvendige skader, sier Anita Hokholt Engh, fagsjef i NOCC, til Dinside.

Både Trafikverket og Trygg Trafikk oppfordrer til å ta bort bordet inne i bobilen under kjøring, dersom du har passasjerer bak.

Dette er også en ting som Trafikverket oppfordrer produsentene til, å konstruere slik at det skal være enkelt å ta det bort.

Trygg Trafikk råder i tillegg til at folk setter seg inn i sikkerhetsutstyret til kjøretøyet før leie eller kjøp - og oppfordrer til å være like opptatt av kjøreegenskaper som av interiør.

Trafikverket oppfordrer også barnefamilier til å huske å bruke samme barnesikkerhetsutstyr i bobilen som du gjør i personbilen.

- Du har ferie: Kjør defensivt!

- Hold alltid fartsgrensen, kjør defensivt og vær oppmerksom, råder Trygg Trafikk, når det kommer til selve kjøringen.

Sødal påpeker at dette er spesielt viktig ettersom sikkerheten er lavere:

- Siden sikkerheten er lavere i bobilene enn i personbiler, er det viktigste man gjør utenom å ta på bilbeltet, å ha en defensiv kjørestil og sørge for at alt inventar er godt festet. Gjør man det, reduserer man risikoen for ulykke og får en fin ferietur med bobilen, sier Sødal til Dinside.

Engh i NOCC påpeker også at det er viktig å huske at kjøreegenskapene i en bobil er ulik den du er vant til fra personbilen:

- Dette er et kjøretøy med veldig annerledes kjøreegenskaper enn det de fleste er vant til når de kjører en mye mindre og lettere personbil. Det er derfor viktig å ha god kunnskap om sikkerhetsutstyret og ikke minst være 100 prosent dedikert når man kjører, sier Engh til Dinside, og sier de oppfordrer alle til å fokusere på at man i ferietida har god tid og kan holde god avstand til forankjørende og ikke minst ha en defensiv kjørestil.

Trygg Trafikk sammenlikner bobilen med en lastebil, og sier det er viktig å huske at du trenger mer plass på veien:

- Å kjøre bobil kan sammenliknes med å kjøre en liten lastebil, eller en stor minibuss. Den tar mer plass både i bredde og lengde og sikkerhetsmarginene blir mindre, spesielt på smale tofeltsveier. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvordan du kan gjøre kjøringen sikrest mulig, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Trafikverket anbefaler i tillegg å velge trygge veier med midtdelere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer