Leie eller kjøpe bobil?

- Sjekk sikkerheten og kjør defensivt

Har du passasjerer med bak i bobilen, bør du ta bort bordet før du kjører. Og sjekk at alt er godt festet.

LEIE ELLER KJØPE BOBIL? Sjekk at alle enheter i bobilen ser ut til å være er godt festet, og kjør aldri av gårde med løse gjenstander. Er det passasjerer med, bør du ta bort bordet før du kjører. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LEIE ELLER KJØPE BOBIL? Sjekk at alle enheter i bobilen ser ut til å være er godt festet, og kjør aldri av gårde med løse gjenstander. Er det passasjerer med, bør du ta bort bordet før du kjører. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du har kanskje lest advarslene om sikkerheten i bobiler: Kollisjonssikkerheten er betraktelig lavere enn i en personbil.

Bakgrunnen er en svensk kollisjonstest som viser at bobilene ikke har en konstruksjon som kan beskytte fører eller passasjer ved en kollisjon.

Ifølge Trafikverket, som gjorde testen, er det en veldig stor risiko for å omkomme eller bli alvorlig skadd ved en frontkollisjon.

Dette gjør at blant annet Trygg Trafikk nå advarer, i forkant av det som ifølge bobilbransjen kan se ut til å bli tidenes sommer for norske bobilturister.

Dette er problemet

For personbiler stilles det strenge krav til kollisjonssikkerhet, men for bobiler er det annerledes. I stedet for krav til testing av kollisjonssikkerhet, stilles det krav til festing av kjøleskap og liknende.

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier til Dinside at det ikke er et eget testsystem for kollisjonstester av bobiler, slik det er for personbiler med EuroNCAP.

- Det er ikke et eget testsystem for dette. De europeiske kravene som finnes gir krav til blant annet at alt inne i bo-delen skal være festet, det vil si sånne ting som kjøleskap, seng og så videre, forteller Sødal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer