Sjekk tallet!

Mange aner ikke hva det betyr.

INFO: Tallene på dekket er viktig informasjon å få med seg. Foto: Rune Korsvoll/skjermdump
INFO: Tallene på dekket er viktig informasjon å få med seg. Foto: Rune Korsvoll/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse Tryg Forsikring har gjort, svarer 44 prosent at de ikke vet hvordan man sjekker alderen på dekkene sine.

- Mange kjører rundt med gamle dekk, og mange vet ikke hvor gamle de er, men det er enkelt å sjekke, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i en pressemelding.

Vinterdekkene kan se bra ut og ha mer enn nok mønsterdybde, men med noen sesonger på veien, går ytelsen kraftig ned, viser tester som Dagbladet og Elbil24 har gjennomført.

I testen tok de også med to brukte vinterdekk:

Det ene dekket er et åtte år gammel Continental VikingContact piggfritt dekk som fortsatt har halvparten av mønsteret igjen. Det andre er et Nokian Hakkapeliitta 8 piggdekk som vi hadde kjørt på i fire sesonger og som også hadde 4-5 millimeter mønster igjen. Begge er såkalte «premium-dekk» i øverste prisklasse.

- Pigg-utstikket på de brukte dekkene er redusert til 0,6 millimeter, mot 1,1 millimeter på de nye Nokian-dekkene i testen. Det gjør at grepet på is er blitt klart dårligere. Bremselengden fra 50 km/t på is målte vi til 30,8 meter med det nye Nokian-dekket og hele 52,7 med det brukte, konkluderte testsjef, Jukka Antilla i UTAC Ivalo (tidligere TesatWorld).

«På snø, hvor mønsterdybden i dekket har stor betydning, er de slitte piggdekkene like dårlige som de nye billig-dekkene i testen. Totalt sett er disse dekkene såpass dårlig at vi ikke ville satt dem på bilen for en ny, tøff vintersesong», heter det videre.

SUPER FOR FOLK FLEST: Hyundai Kona er bilen for folk flest. Den har alt det vi trenger av rekkevidde, plass, kjørekomfort og utstyr til en god pris. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Om vinterdekkene dine er fem år gamle bør man vurdere nye, selv om man kjører lite, har skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind Forsikring tidligere forklart.

I Tryg-undersøkelsen går det fram at høyest andel av de som ikke vet alderen på dekkene sine, er i Oslo, mens laveste andel bor på Vestlandet, i Trøndelag eller Nord-Norge.

Så hvordan sjekker man alderen? På siden av dekket finner du fire sifre som står sammen. På bildet over er denne 1517. Dette betyr rett og slett at dekket ble produsert i uke 15 i 2017, og dermed også klar for å pensjoneres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer