Før og nå:

Sjekk utviklingen:
Bilene vokser og vokser

At bilene de siste ti-årene stadig har blitt bredere over hekken, er et faktum. Vi har forsøkt å finne ut hvorfor det er sånn.

VOKSER: Bilene har vokst. Dette er grunnen. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med følelsen av at bilen din er for bred for smale landeveier? Er det vanskeligere å presse den inn på de trange parkeringsplassene utenfor butikken eller i parkeringskjelleren på jobben?

Er det umulig å kjøre den inn i garasjen på 60-talls-huset dere nettopp har kjøpt? Og, om du prøver, oppdager du fort at du ikke kan åpne dørene nok til å smyge deg ut.

Velkommen til det 21. århundrets biler. Vi vet at de blir større og større - en VW Polo har nå blitt større enn den originale 1974-modellen til VW Golf. Vi vet også hvorfor de blir større:

Det er for å tilfredsstille de strenge kravene til dagens kollisjonstester - med frontkollisjon, halv frontkollisjon, sidekollisjon, sideveis-mot-stolpe-kollisjon, samt tester som viser hvor voldsom eller skånsom bilen er mot fotgjengere som blir påkjørt - behøver bilene mange kubikk med deformerbare soner som fanger opp kollisjonskreftene.

Mer mat

En annen årsak til at bilene er blitt større, er dietten vår. Etter krigen har nemlig folka blitt større også; både høyere, på grunn av bedre ernæring, og i ganske mange tilfeller også bredere, noe vi kan takke fristelser og god tilgjengelighet på hurtigmatkjeder for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer