Sjekkliste for dekkoppbevaring

Sjekkliste ved dekkskift: Husk dette når sommerdekkene skal på vinterlagring.

MÅ IKKE LAGRES STÅENDE! Dekk på felg skal lagres liggende oppå hverandre i en stabel, eller hengende på tilpassede dekk-kroker på veggen. Med mindre du har dekk uten felg, skal de ikke lagres stående slik det ene dekket på bildet. Dekk uten felg skal lagres stående, men skal dreies en kvart omgang hver andre uke - hele vinteren gjennom!
MÅ IKKE LAGRES STÅENDE! Dekk på felg skal lagres liggende oppå hverandre i en stabel, eller hengende på tilpassede dekk-kroker på veggen. Med mindre du har dekk uten felg, skal de ikke lagres stående slik det ene dekket på bildet. Dekk uten felg skal lagres stående, men skal dreies en kvart omgang hver andre uke - hele vinteren gjennom! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du liker det eller ikke: Det er den tiden på året da sommerdekkene skal av og vinterdekkene på. I Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark) kan du sette på vinterhjul med pigg fom. 15. oktober - i resten av landet er fristen 1. november. Piggfrie dekk kan du sette på når du vil.

Bytte før turen?
Her kan du sjekke føret - AKKURAT NÅ

Nye dekk?
Flere gode dekk enn noen gang før - her er vinterdekktesten 2012

Sjekk prisene her:
Finn billigste vinterdekk til din bil

Kravet er imidlertid at du alltid skal være riktig skodd etter forholdene. Husk også at kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes, hvis føreforholdene krever det.

Her er en sjekkliste for deg som fremdeles lagrer dekkene dine selv. Rådene kommer fra NAF og tyske ADAC (som tilsvarer NAF i Norge).

Se video: Slik skifter du dekk

 • Merk dekkene! Før du tar av sommerdekkene, bør du fram med krittet og merke dekkene med hvilken posisjon på bilen de står. Venstre foran, høyre bak, osv. Slik blir det lettere for deg å vite hvilket dekk som skal hvor, når sommerdekkene skal på igjen.

 • Fyll luft i dekkene som skal lagres: Det lønner seg å fylle mer luft i dekkene en hva som er normalverdier, ifølge ADAC. Fyll 0,5 bar ekstra før du legger dekkene til lagring. Dette fordi det siver luft av dekkene i løpet av vinterlagringen, og da har du godt med luft til å komme deg til bensinstasjonen for å sjekke og etterfylle lufttrykket når dekkene skal på igjen.

  – Du skal sjekke lufttrykket og kompensere dette hvis det er for lite luft for å beholde profilen på dekket, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

  Kostbart og farlig: Altfor mange kjører med feil trykk i dekkene

 • Vask dekkene rene! Det er mange grunner til at du skal vaske dekkene når du tar dem av for sesongen. Her er flere grunner: Gode tips for å få dekkene til å holde til neste sesong.

 • Inspiser dekk og felg: Gå nøye over og inspiser dekk og felg. Se spesielt etter dype rifter og buler i siden på dekket, det kan tyde på skader og at du bør undersøke om dekket bør skiftes.

 • Sjekk mønsterdybden! Når du tar av sommerhjulene, skal du alltid vaske dem rene fordi du skal sjekke om det er nok mønster til en sesong til.

  – Minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter - dette er for dårlig, mener NAF- minimumskravet må være 3 millimeter, sier Jan Ivar Engebretsen til DinSide.

 • Gamle dekk? Dekk er gummi og gummi er ferskvare. Iføge ADAC bør du ikke bruke dekk som er mer enn 10 år gamle. Produksjonsdatoen står på siden av dekket (DOT-nummer).

  Jan Ivar Engebretsen i NAF sier det er gode muligheter for å gjøre gode sommerdekk-kjøp nå på senhøsten. Foto: NAF
  Jan Ivar Engebretsen i NAF sier det er gode muligheter for å gjøre gode sommerdekk-kjøp nå på senhøsten. Foto: NAF Vis mer


  – For bileiere som kjører lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut - med god mønsterdybde. Imidlertid eldes gummien og blir hard. Dette medfører dårlige egenskaper, sier Engebretsen i NAF.

 • Skeivslitasje? Du skal sjekke om dekkbanen er jevnt slitt eller om slitasjen er mer midt på, på en av ytterkantene eller begge ytterkantene.

 • Plukk vekk stein: Du skal fjerne de største steine slik at de ikke deformerer mønsteret under lagring.

 • Slik bør de lagres: Sommerhjulene skal oppbevares hengende eller liggende - mørkt, tørt og kjølig, ifølge NAF.
 • I tillegg tar vi med et siste tips til deg fra Engebretsen i NAF:

  – Hvis sommerdekkene må skiftes før neste sesong kan det være lurt å kjøpe de nå, da dekkforhandlere gjerne vil tømme sommerlageret for å gi plass til vinterdekkene. Her kan det oppnås gode tilbud, sier Engebretsen til DinSide.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer