Sjekkliste til bilen

Før avreise skal mye gjøres, blant annet bør du alltid sjekke bilen grundig før du legger ut på lange turer.

Publisert

Sjekk dekkenes tilstand og lufttrykk. Lufttrykket i dekkene skal måles når dekkene er kalde, og hvis du skal ferdes i høye hastigheter og med en god del bagasje, så skal lufttrykket ligge på det maksimale som er foreskrevet for dine dekk. Sjekk også mønsterdybden på dekkene, og selv om kravet på sommerdekk i Norge er 1,6 mm, anbefaler vi at du har minst 3 mm hvis du skal ferdes nedover Europa. Dette fordi asfalten er glattere der nede, og med høyere hastigheter i tillegg, vil det øke farene for vannplaning betraktelig.

Oljen behøver en grundig sjekk. Hvis den er eldre enn 1/2 år, bør du skifte den før du legger ut på langtur. Er oljen din nyere, bør du i alle fall sjekke at nivået er som det skal. Hvordan du peiler og skifter olje, kan du lese om her, i vår Gjør det selv skole.

Sjekk batteriet. Er det nok strøm på det? Har det kommet rust og eir på det, slik at det kan være fare for overledning? Mer om hvordan du lader og rengjør batteri, finner du her.

Sjekk nivået på kjølevannet. For lite kjølevann vil føre til at motoren overopphetes og til slutt koker, og spesielt hvis du skal kjøre i høye hastigheter vil du raskt merke dette. Hvordan du etterfyller kjølevann, kan du lese mer om her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.