Bruktbil og feil

Sjokktall for Tesla

Mange Norges-favoritter kommer svært dårlig ut i en ny rapport om feil på brukte biler. Aller verst går det for Tesla Model 3.

HELT PÅ BUNNEN: Av de nyere bilene i den store TÜV-rapporten er Tesla Model 3 som gar flest feil blant de nyere årsmodellene. Foto: Markus Pentikainen.
HELT PÅ BUNNEN: Av de nyere bilene i den store TÜV-rapporten er Tesla Model 3 som gar flest feil blant de nyere årsmodellene. Foto: Markus Pentikainen. Vis mer
Publisert

Rundt 500 000 nordmenn skal kjøpe «ny» bruktbil i år. Da gjelder det å finne en bil som er driftssikker og har minst mulig feil. I en ny rapport fra tyske TÜV, som det siste året har testet 10,2 millioner biler, avsløres hvilke biler som har flest og færrest feil.

Over 100 punkter som med såkalte «vesentlige» eller alvorlige feil er kontrollert på hver bil. Resultatene i rapporten baserer seg på et utvalg av de 18 mest alvorlige feilene.

Tesla Model 3 er en svært populær bil blant norske kjøpere. I dag går det rundt 40 000 Model 3 på norske veier. Akkurat i dag ligger nesten 700 av disse til salgs bare på Finn.no. Overraskende for mange, er dette bilen som kommer dårligst ut blant de nyere bilene i TÜV-rapporten.

På bunnen

TI MILLIONER TESTET: Tyske TÜV har det siste året testet over ti millioner biler som er mellom to og 12 år gamle. Resultatene fra de enkelte bilmodellene viser stor forskjell i antall feil. Foto: TÜV
TI MILLIONER TESTET: Tyske TÜV har det siste året testet over ti millioner biler som er mellom to og 12 år gamle. Resultatene fra de enkelte bilmodellene viser stor forskjell i antall feil. Foto: TÜV Vis mer

Blant de 111 to-tre år gamle bilmodellene som listes opp, får Tesla Model 3 en klar sisteplass. Den har en feilprosent på 14,7. Bilen med færrest feil, VW Golf Sportvan, har til sammenlikning en feilprosent på 2,0. Feil på hjuloppheng, fjæring og bremser, er det som først og fremst trekket ned resultatet til den populære elbilen.

Dette er ting du med andre ord bør være spesielt oppmerksom på dersom du er på jakt etter en Model 3.

Blant de ti modellene med flest feil, finner vi også flere andre biler som er populære i Norge - slike som Skoda Superb, VW Passat og Ford Focus.

Du kan lese hele rapporter her.

Elbil på topp

Også blant bilene som er fire og fem år gamle, finner vi flere Nores-favoritter på bunnen. BMW X5/X6 har flest feil av alle de 115 bilene i disse årgangene, mens BMW 2- serie og SUV-en BMW X1 også befinner seg blant de seks dårligste.

FEILFRI ELBLL: VW e-Golf er en av de mest feilfrie bilene på veien, og betydelig bedre enn utgaven med bensinmotor, viser denne rapporten. Foto: Jamison Pothacary
FEILFRI ELBLL: VW e-Golf er en av de mest feilfrie bilene på veien, og betydelig bedre enn utgaven med bensinmotor, viser denne rapporten. Foto: Jamison Pothacary Vis mer

Ellers er det flere elbiler enn Tesla Model 3 som nå dukker opp i denne statistikken. Med en fjerdeplass er VW e-Golf blant de aller mest feilfrie bilene blant de som er to-tre år gamle. Renault Zoe derimot, kommer på plass 104 av 115 blant de fire-frem år gamle bilene.

Flere elbiler

Av Tesla-modellene er det ikke bare Model 3 som har dårlige resultater. I TÜV-rapporten for 2022 hadde Tesla Model S like mange «betydelige feil» som billig-bilen Dacia. Den havnet tredje sist av totalt 128 modeller som ble testet. I den samme rapporten fikk BMW i3 karakteren «midt på treet» i sine årsklasser.

Bilene som kommer dårlig ut i denne rapporten, bør du sørge for å ta en ekstra god sjekk av før du skriver under kjøpekontrakten. At de ligger på bunnen av listene i denne rapporten, betyr likevel ikke at alle eksemplarer er like dårlige. Finner du et eksemplar som er bra, kan du risikere å få kjøpt den til en god pris.

Vi har spurt Tesla Norge om en kommentar til resultatene. Svaret vi har fått er at Tesla ikke ønsker å kommentere saken.