Fugle-angrep på bilen

Skadelig for lakken

Etter å ha stått parkert i 15 minutter under et tre, så bilen til en av våre lesere slik ut. En kaie-flokk hadde gjort fra seg over hele bilen.

KAN SKADE LAKKEN: Fugleskitt på en mørk bil bør fjernes raskt, hvis ikke kan den gi skader på lakken. Foto Rune Korsvoll
KAN SKADE LAKKEN: Fugleskitt på en mørk bil bør fjernes raskt, hvis ikke kan den gi skader på lakken. Foto Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en vanlig torsdag i begynnelsen av mai og vår leser parkerte sin to år gamle BMW for å gjøre et raskt ærend. Da han kom tilbake var det kaie-skitt over hele bilen, fra panseret til bakluka. Kaier en fredet fugleart, selv om det noe steder finnes i hundrevis. De kan derfor leve i trygg forvissning om at de kan gjøre som de vil.

Fugleskitt på bilen, spesielt på mørke biler som står i solskinn, kan gi varige skader på lakken. Det var vår leser klar over, så han var rask til å få fjernet skitten. Ingen lett oppgave, siden den viste seg å være både seig og klebrig.

Syre skader lakken

Årsaken til at fugleskitt gir skader på lakken, er at den inneholder syre. Men det er også en annen ting: Når sola står på, vil den varme opp den mørke lakken på bilen betydelig. Siden fugleskitten er hvit, vil ikke lakken der den sitter bli varmet opp på samme måte. Temperaturforskjellen som oppstår, vil ifølge eksperter som har studert fenomenet også kunne gi lakkskader.

Har du først fått fugleskitt på lakken bør den fjernes raskest mulig. Det gjør du best med en våt, myk klut som fukter flekken først. En lakk som er godt vokset eller polert, vil være mindre utsatt for skader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer