Sola-brannen:

Skademeldingene renner inn

Og vær obs om det er sot på bilen!

STOR SKADE: Hundrevis av skademeldinger renner nå inn hos forsikringsselskapene etter brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STOR SKADE: Hundrevis av skademeldinger renner nå inn hos forsikringsselskapene etter brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag oppstod det brann i en bil i parkeringshuset på Stavanger lufthavn, som raskt spredte seg i hele parkeringsanlegget.

Flere medier meldte at brannen startet i en elbil, men det er senere blitt tilbakevist. Brannen startet i en eldre dieselbil, en Opel Zafira fra 2005, som i Storbritannia har blitt tilbakekalt flere ganger i 2015 og 2016 – etter at 300 biler av denne typen hadde tatt fyr, melder NRK.

– Regner med at tallet stiger betraktelig

På flyplassen har man nå begynt å åpne deler av parkeringshuset slik at folk får hentet ut bilene sine. Avinor anbefaler alle berørte om å ta kontakt med forsikringsselskapet sitt før de henter ut og starter bilen.

Torsdag formiddag melder If om at de allerede har mottatt 240 skademeldinger fra folk som har parkert biler på flyplassen, men informasjonssjef Sigmund Clementz sier til Dinside at man regner med at tallet stiger betraktelig de neste dagene.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i If.
Sigmund Clementz er informasjonssjef i If. Vis mer

Selskapet har siden onsdag formiddag hatt skadeinspektører til stede ved parkeringsområdet, og den foreløpige observasjonen er at mange av bilene er så skadd at de må kondemneres, uten at Clementz tør anslå noen prosentandel når vi spør om det, men «det vil være mange i Rogaland som trenger ny bil i tiden framover», sier Clementz.

Mange biler kan også være skadet av vann og skum i forbindelse med slukningsarbeidet.

Vanskelig å finne nok leiebiler

Mange forsikringstakere har leiebil inkludert i forsikringen, og her blir det problematisk når så mange rammes samtidig. Forsikringsselskapene henter nå inn leiebiler både fra Stavanger, Bergen, Haugesund og andre steder for å dekke så mye de klarer av etterspørselen, men også leiebilselskapene har hatt biler parkert på flyplassen som har blitt ødelagt av brannen.

– Ordningen med leiebil er jo egentlig ikke laget for en slik situasjon, sier Clementz, og påpeker at leiebil i utgangspunktet er ment som en erstatning når ens egen bil er på verksted. Fordi dette er en så stor hendelse er tilgangen på leiebil svært presset.

Men har man en ekstra bil hjemme eller klarer seg med kollektivtrafikk noen dager, kan man forvente en økonomisk kompensasjon for ikke å benytte seg av leiebilordningen.

Vær obs på sot!

Uteparkeringen ved parkeringshuset, område P7, ble ikke direkte rammet av brannen, men mye av slukningsarbeidet foregikk derfra, og mange av bilene som står der kan være berørt av brannen i form av sot og røyklukt, advarer Avinor på sine nettsider.

– Ser du sot på bilen, så ikke start den, fraråder Clementz. Dersom du oppdager sot på bilen når du skal hente den ut, bør du kontakte forsikringsselskapet umiddelbart, siden det å starte den kan gjøre at soten blir blåst inn i bilen gjennom ventilasjonsanlegget og gi røyklukt som vil være bortimot umulig å få bort igjen.

If har ikke god nok oversikt over situasjonen foreløpig til å anslå hvor mye denne brannen vil koste forsikringsselskapene, men at det blir dyrt er det liten tvil om.

– Men det er jo dette forsikringsselskaper er til for, avslutter Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer