Bompenger

Skal bli mye verre

I fjor tok staten inn 13,1 milliarder kroner i bompenger. I år øker det til 16 milliarder, og verre skal det bli. Her er de nye bomprosjektene.

NYE BOMPROSJEKTER: I år settes det ny rekord med over 16 milliarder bom-kroner inn i statskassa. Verre skal det bli. Stortinget har vedtatt mange nye bomprosjekter, som vil svi for bilistene. Foto: Rune Korsvoll
NYE BOMPROSJEKTER: I år settes det ny rekord med over 16 milliarder bom-kroner inn i statskassa. Verre skal det bli. Stortinget har vedtatt mange nye bomprosjekter, som vil svi for bilistene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Utviklingen i bruk av bompenger til finansiering av nye veier i Norge har vært enorm. Ikke minst rammes alle som må bruke bil fram og tilbake til jobb hardt.

I nesten halvparten av landets husstander er dette nå en stor utgift, ifølge en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI).

Forskere ved TØI har sett på utviklingen fra 2005 til 2019. I denne perioden har statens inntekter fra bomringene økt fra 3 til 11 milliarder kroner. Og det har altså fortsatt i stort tempo etter det. I 2022 la bilistene igjen 13,1 milliarder kroner i bommene. For 2023 har Stortinget satt en ramme på 16,1 milliarder kroner som kan kreves inn fra bilistene.

Kraftig økning

Økningen skyldes blant annet at satsene for elbiler går opp. Fra å ha fullt fritak i bommene for fire år siden, kan bomselskapene nå kreve elbilene for inn opptil 70 prosent av det en bensin- eller dieselbil må betale.

Enda viktigere for økningen er at Stortinget har vedtatt en rekke nye veiprosjekter og bypakker der bompenger blir en viktig del av finansieringen. I bypakke Tromsø er det for eksempel planlagt for 15 bommer. I bypakke Ålesund er det snakk om 13 nye bommer. På E6 mellom Moelv og Øyer skal det settes opp fire nye bommer. På E10/riksvei 85 mellom Tjeldsund og Langvassbukt er det planlagt for åtte bommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.