App for å kutte mobiltelefon i bil

Skal få slutt på mobilbruk

Ny app gir premier til dem som ikke bruker mobiltelefonen bak rattet.

GULROT: Ved bruk av en mobilapp skal man få premier for ikke å bruke mobiltelefonen mens man kjører. Foto: Hold
GULROT: Ved bruk av en mobilapp skal man få premier for ikke å bruke mobiltelefonen mens man kjører. Foto: Hold Vis mer
Publisert

Ni av ti vet at det ikke er lov til å bruke mobiltelefon uten handsfree mens man kjører bil. Likevel erkjenner hele 42 prosent av oss at vi i løpet av det siste året har gjort nettopp det, skal vi tro en undersøkelse fra Respons Analyse.

Samtidig har skjermtiden vår eksplodert ytterligere med utbredelsen av coronaviruset. Ifølge en undersøkelse fra Nielsen bruker vi nå 13 timer og 28 minutter daglig foran en skjerm - opp fra 8 timer og 41 minutter i 2018.

Dette er det mange som ønsker å endre på - blant annet Trygg Trafikk. Gjennom et samarbeid med mobilapplikasjonen «Hold - make it happen», YX/7-Eleven og Volvo, vil de nå belønne folk for å legge vekk mobilen mens de kjører.

Appen skal måle tiden mobiltelefonen ikke benyttes under kjøring. Denne tiden skal konverteres til poeng, som igjen skal kunne veksles inn i forskjellige premier, som de mener skal gjøre kjøreturen bedre.

Premiene varierer fra en gratis kaffe og spylervæske på bensinstasjonen til muligheten til å vinne et sykkelstativ til bilen.

Bilder: Slik fungerer appen

Vil nå ungdommene

Ifølge Trygg Trafikk har det allerede blitt gjennomført over 900.000 mobilfrie kjøreturer med appen. De mener 72 prosent har redusert mobilbruken sin.

Og det er bra, for ifølge tall som organisasjonen sitter med, er unge sjåfører - i tillegg til å være mest uerfarne bak rattet - de som har høyest bruk av mobiltelefon bak rattet og størst sannsynlighet for å havne i ulykker. Det skal også være de yngre sjåførene som har vært mest engasjerte i appen.

– Uoppmerksomhet er en faktor i rundt 30 prosent av alle ulykker på norske veier. Hvis du kjører i 80 km/t og tar blikket av veien i fem sekunder, har du beveget deg 110 meter i mellomtiden. Det viser hvor farlig det er å ikke følge med. I bilen risikerer du livet ditt hvis du velger mobilen framfor veien, sier kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk.

Hun er fornøyd med app-innholdet, målgruppen og at det handler om å konsentrere seg og fokusere hundre prosent på det man faktisk gjør i øyeblikket.

– Den passer veldig godt sammen med vårt trafikksikkerhets-budskap, om å være svært oppmerksomme når vi beveger oss i trafikken, sier Trømborg videre.

– Vi håper appen kan bidra til at enda flere har fullt fokus på kjøringen når de sitter bak rattet. Vi vet at mange unge sjåfører fortsatt bruker mobiltelefonen når de kjører bil, til tross for at det er forbudt og ikke minst farlig. Appen har spesielt ungdom som målgruppe, og de er en viktig trafikantgruppe som appen hjelper oss å nå ut til, fortsetter hun.

Hva med GPS og musikkanlegget?

Det appen mangler, er fokus på andre forstyrrelser i bilen, som GPS og musikkanlegg på touchskjermer. Ifølge Trygg Trafikk er det om lag 25 prosent som innrømmer at de opplever dette som en alvorlig distraksjon til kjøringen. En britisk studie viste nylig at systemer som Android Auto og Apple Carplay var verstingene med tanke på distraksjon.

– Ja. Det er viktig at folk gjør seg ferdig med å stille inn kart, radio, sete, speil og foreta seg andre innstillinger før man starter kjøreturen, sier Trømborg til Dinside.

– Men likevel. Vi må begynne et sted, og da har Hold en visjon om å fjerne alle distraksjoner i bilen. Den første kilden vi kan kontrollere er mobilen. Dette er også den største kilden til distraksjon på veien. Vi føler oss ofte avhengig av mobilen, som gjør at mange titt og stadig føler at de må sjekke den, selv om det bare er i noen sekunder - noe som kan få fatale konsekvenser, forklarer kommunikasjonssjefen.

Ifølge toppsjef Maths Mathisen i Hold er utfordringen at bilmerkene ofte opererer med sine egne operativsystemer.

– Da er det vanskelig å utvikle en universal-løsning. På kort sikt kan vi bistå med kunnskap og skape gode vaner gjennom appen. Vi håper å skape en generell bevissthet på at det å være konsentrert og fokusert om kjøringa slik at det også vil få betydning for andre distraksjonselementer i bilen, som GPS og musikk. Vi ønsker å kommunisere gode tips og råd gjennom Hold, som kan gjøre veiene tryggere, sier han.

Tips for en trygg sommer

Trygg Trafikk har noen klare råd til deg som skal på bilferie i sommer:

  • Ta pauser. Ikke kjør langt uten pause, da blir du fort uoppmerksom og trøtt. Pauser, gjerne med litt mat og drikke, bidrar også til holde stemningen oppe i bilen spesielt på lange turer!
  • Dropp mobilen (eller sett den på Hold). Mobilen må ta en del av skylden for at hver tredje ulykke skyldes uoppmerksomhet. Sett den på lydløs og legg den i dashbordet eller veska.
  • Hold deg edru. Unngå alkohol kvelden før avreise. Alkohol forstyrrer søvnkvaliteten, og bidrar til at sansene sløves og reaksjonsevnen blir dårligere. I tillegg blir du lettere trøtt og uoppmerksom under bilturen.
  • Vurder farten ut i fra forholdene. Lovlig fart er ikke alltid er det samme som forsvarlig fart. Fartsgrensen viser nemlig til «øvre fart». Det er den farten du maksimalt kan holde. Det betyr at det av og til vil være mer forsvarlig å kjøre saktere. Forholdene dikterer hvor fort det er forsvarlig å kjøre. Kjører du på en uoversiktlig vei, med sterk sol, eller mye trafikk? Senk farten.

Motiverer øynene til veien

Volvo er som nevnt også en del av samarbeidsprosjektet. Den svenske bilprodusenten har en uttalt nullvisjon for antall drepte og hardt skadde i trafikken, og de har utpekt fart, forstyrrelser og ruspåvirket kjøring som sentrale problemområder man må jobbe med for å minimere antallet ulykker.

Kommunikasjonssjef i Norge, Erik Trosby, tror derfor Hold-appen kan være et bra bidrag til å motivere flere til å legge bort telefonen i bilen.

– Gjennom dette samarbeidet håper vi å kunne bidra til at enda flere bruker muligheten til å motivere både seg selv og andre til å la telefonen ligge hele kjøreturen og holde øynene på veien, sier han.

Respons Analyse-undersøkelsen ble foretatt i perioden 25. til 31. mai 2020, med 1.117 respondenter i alderen 18 år og eldre, for mobilapplikasjonen Hold, Trygg Trafikk, YX/7-Eleven og Volvo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer