Skal gjøre veien tryggere

Med blinkende lys skal bilistene se fotgjengerne bedre.

TESTES I TRONDHEIM: Bildet  viser systemet i krysset Eidsvolds gate/Gudes gate i Trondheim. Foto: Safezone
TESTES I TRONDHEIM: Bildet viser systemet i krysset Eidsvolds gate/Gudes gate i Trondheim. Foto: Safezone Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske gangfelt er farlige steder. I fjor uttalte professor Stein Johannessen ved Institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU at det mange steder ville vært tryggere å fjerne gangfeltene.

- De fleste er preget av dårlig oppmerking, sviktende vedlikehold, for høy fart og dårlig trafikksikkerhet, sa Johannessen i følge Forskning.no.

Norsk og svensk forskning har vist at faren for å bli påkjørt i gangfelt på vei med fartsgrense på 50 kilometer i timen og ingen spesielle tiltak for å redusere farten i forbindelse med gangfelt, er 28 prosent større enn om gangfeltet ikke var der.

Volvo fokuserer også på nyvinninger innenfor veisikkerhet, og viste i mai frem systemet som hjelper bilføreren å kjøre trygt. Lignende systemer finnes også tilgjengelig for bileiere som ikke har ny bil med slike hjelpemidler.

Men også fra andre siden

Men det er ikke bare bilister og bilprodusenter som ser på løsninger for å sikre de myke trafikantene. Bedriften Safezone har i samarbeid med bl.a. SINTEF og NTNU- miljøet utviklet ny teknologi som skal gi sikrere gangfelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer