Nå i Norge

Skal klare 1000 kilometer

Denne kinesiske elbilen, med en rekkevidde på opp mot 1000 kilometer, er nå på plass i Norge. Men foreløpig bare til pynt.

PÅ PLASS I NORGE: Nio ET7 selges foreløpig bare i Kina, men denne uken kom den første bilen til Norge. En rekkevidde på opp mot 1000 kilometer, samt mulighet for å bytte batteri på fire minutter, vekker oppsikt. Foto: Nio
PÅ PLASS I NORGE: Nio ET7 selges foreløpig bare i Kina, men denne uken kom den første bilen til Norge. En rekkevidde på opp mot 1000 kilometer, samt mulighet for å bytte batteri på fire minutter, vekker oppsikt. Foto: Nio Vis mer
Publisert

Under Nordic EV Summit denne uken, ble Nio ET7 for første gang vist fram i Europa.

Nå er den på plass i Nio House i Oslo, den første forhandleren til det nye, kinesiske bilmerket. Der kan du se bilen, men foreløpig er det ikke bestemt når salget starter i Norge. Ikke heller hva bilen vil komme til å koste. Så langt er den bare til salgs i hjemlandet Kina.

Rekkevidde: 1000 kilometer

- Å la oss i Norge være vertskap for Europa-premieren av denne iøynefallende elektriske bilen understreker Nios mål om at merket skal bli en suksess her i landet, sier Nios Norges-sjef Marius Hayler.

Nio ET7 er en elektrisk sedan på over fem meter, som har fått mye oppmerksomhet fordi den har en rekkevidde på opp mot 1000 kilometer, ifølge kinesiske tall. Oppmerksomhet har den også fått fordi den har mulighet til å bytte batteri på noen minutter, i stedet for å lade.

LUKSUS: Interiøret er svært elegant og stilrent, slik vi kjenner igjen fra hovedkonkurrenten Tesla Model S . Foto: Nio
LUKSUS: Interiøret er svært elegant og stilrent, slik vi kjenner igjen fra hovedkonkurrenten Tesla Model S . Foto: Nio Vis mer

Tesla-konkurrent

Her hjemme har Nio ET7 så langt bare to hovedkonkurrenter: Tesla Model S, som kommer i ny utgave til Norge om et års tid og Mercedes-Benz EQS, som kommer før jul. Det betyr at vi kan forvente oss en pris som nærmer seg en million kroner for den største utgaven av Nio ET7.

Standard-utgavene får batterier på 70 og 100 kWt og blir en god del billigere. Utgaven med et batteri på 150 kWt, som skal gi rekkevidden på rundt 1 000 kilometer, kommer ikke på markedet før om et års tid. Trolig blir rekkevidden litt kortere i den strengere europeiske WLTP-testen.

Selvkjørende

ET7 har to motorer – en foran og en bak - på til sammen 652 hestekrefter. Maksimalt dreiemoment er oppgitt til 850 newtonmeter, og 0–100 kilometer i timen skal ta 3,9 sekunder.

STOR: Bilen er over fem meter lang, har firehjulstrekk og utstyr som skal gjøre den nærmest selvkjørende. Foto: Nio
STOR: Bilen er over fem meter lang, har firehjulstrekk og utstyr som skal gjøre den nærmest selvkjørende. Foto: Nio Vis mer

Ifølge Nio-sjef William Li, har bilen utstyr om skal gjøre den nærmest selvkjørende.

- Den har totalt 33 ulike sensorer - inkludert 11 høyoppløselige kameraer, en høyoppløselig LiDAR med lang rekkevidde, fem bølgeradarer, 12 ultralydsensorer og to høypresisjons-enheter for posisjonering. Dette vil gjøre at bilen etter hvert vil kunne klare de fleste oppgaver selv – alt fra kjøring på motorveier til parkeringsplasser.

Bytte batteri

Nio bygger nå opp et eget nettverk av hurtigladere og stasjoner der eiere kan fått byttet batteri på bilene sine.

BYTTER BATTERI: Nio bygger nå små stasjoner for batteri-bytte i Norge. Nios elektriske SUV er allerede i salg her hjemme og er den første som tar i bruk denne teknologien. Foto: Nio
BYTTER BATTERI: Nio bygger nå små stasjoner for batteri-bytte i Norge. Nios elektriske SUV er allerede i salg her hjemme og er den første som tar i bruk denne teknologien. Foto: Nio Vis mer

- I løpet av året skal det bygges fire stasjoner i Oslo-området hvor du kan kjøre innom å få byttet til et fulladet batteri på bare fire minutter, forteller Marius Hayler.

- Neste år vil det bli bygget slike stasjoner også i Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand – omtrent samtidig som det åpner Nio-forhandlere i disse byene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer