Smart bremsepedal

Skal redde liv

Stadig flere tråkker på feil pedal. Toyota løser problemet.

TRÅR FEIL: Sjokket blir såpass stort når bilen akselererer i steden for å bremse, at mange bare gir enda mer gass. Det kan gi fatale følger. Foto: Toyota
TRÅR FEIL: Sjokket blir såpass stort når bilen akselererer i steden for å bremse, at mange bare gir enda mer gass. Det kan gi fatale følger. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at stadig flere biler har automatgir, eller kanskje nettopp derfor, skjer det stadig oftere at sjåføren tråkker på feil pedal for bremsing og trykker inn gasspedalen isteden.

Den påfølgende overraskelsen over at bilen plutselig akselererer istedenfor å bremse, kan ofte få katastrofale følger for både bil og omgivelser, noe vi ser mange eksempler av i diverse filmklipp på YouTube.

Problemet har vist seg størst blant førere over 75 år og er vanligst på parkeringsplasser, hevder Toyota. Derfor har de laget en ny og smart gasspedal som skal løse problemet.

Vi har ingen statistikk på om disse tallene stemmer for Norge, Sier Sigmund Clementz i sikringsselskapet If.

Analyserer bevegelser

Toyotas nye system analyserer pedalbruken og griper inn dersom det er avvik eller unaturlige bevegelser i gasspedalen. Pedalen er koblet sammen med andre sikkerhetssystemer i bilen, slik som radarer og kameraer og kan, ifølge Toyota, med høy sikkerhet regne ut om trykket på pedalen var tilsiktet eller ikke.

Til forskjell fra for eksempel nødbremsefunksjoner for å hindre påkjørsler med biler og fotgjengere, må ikke bilen ha en hindring for å la være å gasse. Det holder i mange tilfeller at pedalbruken er uvanlig.

Den nye pedalen kommer som ekstrautsyr på det japanske markedet til sommeren og skal være aktiv i opp til 30 km/t.

Den norske importøren vet foreløpig ikke noe om når systemet kommer til Norge eller hvilke bilmodeller den blir lansert i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer