Varsler økt råkjøring

Skal stoppe råkjørerne

Politiet i hele Europa ser den samme tendensen - færre biler, men høyere fart. Nå er UP-patruljene tilbake på plass.

«ALLE TIL PUMPENE»: Utrykningspolitiet (UP) skal forebygge fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring. Nå kommer alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste, for å hindre varslet råkjøring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
«ALLE TIL PUMPENE»: Utrykningspolitiet (UP) skal forebygge fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring. Nå kommer alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste, for å hindre varslet råkjøring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Organisasjonen Global Road Safety (Internasjonale Trygg Trafikk) gikk denne uka ut med en sterk oppfordring til det europeiske veipolitiet;

«Politiet over hele verden rapporterer om at mindre trafikk resulterer i mer råkjøring. Vi vil sterkt oppfordre politiet om å håndheve fartsgrensene og redusere skrekkscenarioer på veien».

Det norske utrykningspolitiet (UP) melder om akkurat den samme tendensen. Derfor går de ut i media og roper varsku.

Mer råkjøring og flere kontroller

Det er normalt at den såkalte sommerdekksesongen, som vi er på vei inn i nå, har flere saker med grov fart enn ellers i året. Overfor Dinside bekrefter imidlertid UP-sjef Steven Hasseldal at de har reagert mot flere med grov fart i år, sammenliknet med samme periode de siste par årene.

I forbindelse med coronapandemien har UP måtte avse ressurser til grensekontroller, men fra nå av vil alle tilgjengelige patruljer prioritere oppdraget de egentlig er satt til.

- Samfunnsoppdraget er å forebygge fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring, som fører til drepte og hardt skadde i trafikken, sier Hasseldal.

Mer trafikk

UP-sjefen tror det vil bli mer trafikk på veiene nå, etter at blant annet hytteforbudet har blitt opphevd.

I KAMP MOT RÅKJØRING: UP-sjef Steven Hasseldal får nå alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste. Foto: NTB scanpix
I KAMP MOT RÅKJØRING: UP-sjef Steven Hasseldal får nå alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Coronatiltakene avsluttes og andre tiltak normaliseres. Det vil trolig bli mer mobilitet i samfunnet nå. Derfor forventer vi en økning i trafikkmengden mot det normale for årstiden.

- Forventer UP færre eller flere biler på veiene framover?

- Hvis flere vil feriere i Norge, vil det kanskje kompensere eller øke mengde trafikk, selv om det blir fravær av utenlandske turister på norske veier.

Samme ressursene

- Vil UP følge opp med flere fartskontroller framover?

- Vi vil bruk de samme ressursene på veien som tidligere år, og konsentrere oss om prioriterte kontrolloppgaver, sier Hasseldal.

UP-sjefen vil imidlertid ikke være konkret på hvor de skal konsentrere seg om å ha kontroller framover.

- Vi prioriterer farts-, rus- og atferdsmontroller på tid og steder vi mener vi best kan forebygge alvorlige ulykker, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer