Trafikksikkerhet

Skal ta dekksynderne

Nytt system under utvikling.

SLITTE DEKK: Statens vegvesen ser på mulighetene til egne dekkskannere som avdekker farlige dekk. Foto: Nor Gal / Shutterstock / NTB
SLITTE DEKK: Statens vegvesen ser på mulighetene til egne dekkskannere som avdekker farlige dekk. Foto: Nor Gal / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Som vi tidligere har skrevet om, kan slitte og gamle dekk være veldig farlig å bruke. Dekk er ferskvare, og etter flere års bruk er egenskapene kraftig redusert. Og det selv om mønsteret er godt over minstekravet.

Nå forsker Statens vegvesen på teknologi som kan avdekke feil med dekk, og i samarbeid med selskapene Counting Hero, Norsk Datateknikk og Roadguard skal etaten utvikle og teste konsepter for optisk dekkskanner.

Dekkskannere

Statens vegvesen forklarer i en pressemelding at de jobber med to ulike dekkskannere: den ene skal være fastmontert og nedfelt i veibanen. Den andre typen skal være flyttbar slik at den kan være til hjelp under kontroller.

- Primært skal data fra skannerne hjelpe oss å velge hvilke kjøretøy som bør kontrolleres basert på funn av dekk som ikke er egnet. Dette kan dreie seg om slitasje, feil dekktrykk eller feil i dekkoppsettet, sier Henrik Nygård Ertzeid, prosjektleder i Statens vegvesen.

Etaten trekker også fram et eksempel der skanneren kan sende ut automatiske varsler dersom kjøretøyet ikke er skodd for føret som ligger lenger fram på veien. Blant annet hvis du nærmer deg en fjellovergang med vintervær og kjøretøyet har sommerdekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.