Historien om kollisjonsputene fra den japanske produsenten Takata ser ikke ut til å ha noen ende. Kollisjonsputen i moderne biler har reddet livet til tusenvis av bilpassasjerer i ulykker verden rundt.
Kollisjonsputene fra den japanske underleverandøren Takata har imidlertid blitt et mareritt for mange av de største bilprodusentene. De kan ha en feil som fører til at selve utløsermekanismen, som har en kraftig gassgenerator, sprekker og slynger metallbiter mot passasjerene med stor kraft.
Resultatet har i flere tilfeller vært dødelig.

Topper versting-liste
Allerede i 2003 kom meldingen om det som sannsynligvis er det første dødsfallet forårsaket av en Takata-airbag.
Føreren av en Subaru Impreza i USA ble drept av metallsplinter fra kollisjonsputen. For tre måneder siden ble det bekreftet at en fører av en Chrysler 300 var blitt drept av den samme årsaken.
Dødsfall
Så langt er 27 mennesker bekreftet drept over hele verden som følge av dette, ifølge den amerikanske trafikkmyndigheten National Highway Trafic Safety Administration (NHTSA).
Så mange som 400 kan ha blitt alvorlig skadet.

Totalt er nå over 100 millioner biler fra 34 forskjellige bilmerker kalt tilbake på verksted for å bytte ut putene eller utløsermekanismen.
Som en trøst til oss her i Norge: De aller fleste ulykkene med denne puten har skjedd i andre land. Vi kjenner ikke til noen tilfeller av drepte eller hardt skadde her hjemme.
Nye tilbakekallinger
Nesten 20 år etter at Takata-skandalen startet, ruller den fortsatt videre. Det kommer stadig nye tilbakekallinger. De aller fleste dreier seg om eldre biler.

Bremsene svikter, airbagen virker ikke
I desember gikk Toyota ut med en tilbakekalling av 473 066 biler av modellen Avensis, produsert mellom 2002 og 2006. 16 840 av disse bilene befinner seg i Norge.
Hvor mange som fortsatt ikke er utbedret, har vi ennå ikke fått svar på fra Toyota.
1,1 million Audi-biler
I forrige uke varslet Audi at 1,1 million biler må tilbake på verksted for å få byttet ut kollisjonsputen eller gassgeneratoren som løser ut puten.
De fleste bilene er av modellen A4 og A6, produsert mellom 2005 og 2011. Også modellene A5 og Q5 kan ha denne feilen. Antall berørte biler i Norge skal være lite:

- Dette gjelder kun 38 bruktimporterte biler fra land med varmere klima. På disse bilene vil vi nå bytte ut gassgeneratoren i kollisjonsputene, som et forebyggende tiltak. Kundene er allerede kontaktet direkte, sier informasjonssjef i Audi Norge, Christine Eiken Winther. Hun innrømmer likevel at det kan være bruktimporterte biler som den norske importøren ikke har i sine systemer, som kan være berørt av tilbakekallingen.

- Bilimportøren bør strekke seg langt
Metall-prosjektiler
For noen dager siden varslet også BMW en tilbakekalling av over 358 000 biler med Takatas airbag. Det gjelder de aller fleste BMW-modellene produsert mellom 2012 og 2014. I Norge er det 7 583 biler på veien som har denne puta.
Til Dinside, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby at det er gassgeneratoren til kollisjonsputa på førersiden som er problemet:
- Gassgeneratoren til kollisjonsputen på de aktuelle bilene skal byttes etter mange års aldring. Ved utløsning av kollisjonsputen på grunn av en ulykke, kan det interne trykket i generatoren bli for høyt. I verste fall kan den da sprekke, og metalldeler kan forårsake skader på føreren, forklarer Tegneby.

Han forteller at BMW begynte utsendelse av brev til de berørte kundene i forrige uke.
- Vi har alle nødvendige deler på lager, så vi vil håndtere dette løpende fremover som en garantisak, sier direktøren.
15 000 Saab-biler
Saab er en annen bilprodusent som har benyttet kollisjonsputer fra Takata. Etter at Saab gikk konkurs i 2011 er det ingen som tar ansvar for å utbedre disse bilene. Det skriver svenske Vi Bilägare, som har sjekket med flere verksteder som har spesialisert seg på Saab. Ifølge Statistisk Sentralbyrå går det fortsatt over 15 000 Saab-biler på norske veier. Et eventuelt skifte av kollisjonsputen må eieren selv bekoste.
Det hører med til historien at Takata gikk konkurs i 2017, etter å ha blitt dømt til å betale mange milliarder dollar i erstatning til bilprodusenter og etterlatte.