Er Volvo svensk eller kinesisk?

Skeptisk til svensk Volvo

Ifølge leserne til et svensk motornettsted er ikke Volvo så svensk som det en gang var.

SVENSK ELLER KINESISK: Volvo har hatt utenlandske eiere siden 90-tallet - er merket da ikke lenger svensk? Foto: Øystein B. Fossum
SVENSK ELLER KINESISK: Volvo har hatt utenlandske eiere siden 90-tallet - er merket da ikke lenger svensk? Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For nesten nøyaktig 95 år siden ble foretaket Volvo etablert i Sverige. 14. april 1927 var starten på et nordisk bileventyr uten sidestykke, som har resultert i mange millioner solgte biler rundt om i verden.

Bare i 2019 produserte selskapet 705 452 biler som ble fordelt på om lag hundre land, ifølge Volvo Cars, som bilprodusenten heter i dag. For med nær én million biler årlig er det ingen tvil om at det svenske bilmerket har blitt store internasjonalt også.

SPYDSPISS: Lexus skal bli et hel-elektrisk merke om noen år. Denne sportsbilen blir toppen av modell-utvalget og er aktuell for Norge. Video: Lexus Vis mer

Eller er de svenske?

I 1999 ble nemlig personbilprodusenten (Volvo Cars) kjøpt opp av Ford Motor Company, mens lastebilene, bussene, anleggsmaskinene og båtmotorene fortsatt var under eie av børsnoterte AB Volvo.

Fram til 2010 var Volvo Cars under eie av den amerikanske giganten, da kinesiske Zhejiang Geely Holding åpnet lommeboka og tok over eierskapet, som de fortsatt har den dag i dag. Sammen med Polestar er også Geely Automobile, Lotus, Proton og Lynk and Co i dag under samme paraply som Volvo Cars.

Så hvor svensk er da det svenske bilmerket?

Spørsmålet har i alle fall fått bilentusiastene på den svenske nettsiden Auto Motor Sport engasjert. Ifølge de om lag 1100 respondentene i deres spørreundersøkelse (ekstern lenke) på hjemmesiden viser at disse på langt nær anser Volvo som svenske - i alle fall ikke helsvenske.

Nettstedet oppgir for øvrig selv at de har cirka 260 000 unika lesere i uka.

Volvo Andel
Kinesisk privat selskap24 %
Kinesisk statlig selskap21 %
Svensk selskap11 %
Svensk-kinesisk selskap44 %

Som tabellen over viser anser til sammen 45 prosent at Volvo Cars nå er kinesisk - enten i form av privat eller statlig eierskap, mens omtrent like mange (44 %) anser Volvo som en svensk-kinesisk hybrid.

Bare elleve prosent av de som gav sitt svar anser Volvo som «hel-svenske». For Polestar, som har opphav fra Volvo, er tallene nesten identiske.

– Skandinaviske tradisjoner osv. ...

Så hva er fasiten, ifølge selskapet selv?

Kommunikasjonssjef Erik Trosby i Volvo Car Norway sier at det fortsatt er veldig mange som opplever Volvo som en svensk merkevare, selv om Volvo har hatt utenlandske eiere siden 1999 og at selskapet er et globalt børsnotert selskap i dag.

– Det gjelder både i Sverige, Norge og andre steder. Grunnen til det tror vi er at Volvos merkevare, historie, tradisjoner, verdier og selskapsstruktur fortsatt er sterkt preget av det svenske og skandinaviske, forklarer Trosby til DinSide.

– Blant annet ligger selskapets hovedkontor, forskningssenter og produktutvikling i Sverige, og selskapet er notert på Stockholmsbørsen, legger kommunikasjonssjefen til.

Ifølge Wikipedia har Volvo Cars bilproduksjon i Gøteborg, Gent (Belgia), Chongqing, Chengdu og Daqing (Kina), samt en monteringsfabrikk i Kuala Lumpur (Malaysia).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer