Er Volvo svensk eller kinesisk?

Skeptisk til svensk Volvo

Ifølge leserne til et svensk motornettsted er ikke Volvo så svensk som det en gang var.

SVENSK ELLER KINESISK: Volvo har hatt utenlandske eiere siden 90-tallet - er merket da ikke lenger svensk? Foto: Øystein B. Fossum
SVENSK ELLER KINESISK: Volvo har hatt utenlandske eiere siden 90-tallet - er merket da ikke lenger svensk? Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For nesten nøyaktig 95 år siden ble foretaket Volvo etablert i Sverige. 14. april 1927 var starten på et nordisk bileventyr uten sidestykke, som har resultert i mange millioner solgte biler rundt om i verden.

Bare i 2019 produserte selskapet 705 452 biler som ble fordelt på om lag hundre land, ifølge Volvo Cars, som bilprodusenten heter i dag. For med nær én million biler årlig er det ingen tvil om at det svenske bilmerket har blitt store internasjonalt også.

Eller er de svenske?

I 1999 ble nemlig personbilprodusenten (Volvo Cars) kjøpt opp av Ford Motor Company, mens lastebilene, bussene, anleggsmaskinene og båtmotorene fortsatt var under eie av børsnoterte AB Volvo.

Fram til 2010 var Volvo Cars under eie av den amerikanske giganten, da kinesiske Zhejiang Geely Holding åpnet lommeboka og tok over eierskapet, som de fortsatt har den dag i dag. Sammen med Polestar er også Geely Automobile, Lotus, Proton og Lynk and Co i dag under samme paraply som Volvo Cars.

Så hvor svensk er da det svenske bilmerket?

Spørsmålet har i alle fall fått bilentusiastene på den svenske nettsiden Auto Motor Sport engasjert. Ifølge de om lag 1100 respondentene i deres spørreundersøkelse (ekstern lenke) på hjemmesiden viser at disse på langt nær anser Volvo som svenske - i alle fall ikke helsvenske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.