Skiltleserne tar flere smuglere

Det er ikke bare de som surrer med årsavgiften som bør frykte skiltlesere.

SER DEG: De nye skiltleserne leser skiltet ditt, sjekker databasen og forteller veivesenet eller tollvesenet om du bør stanses.  Foto: Newswire/PR
SER DEG: De nye skiltleserne leser skiltet ditt, sjekker databasen og forteller veivesenet eller tollvesenet om du bør stanses. Foto: Newswire/PR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen har tatt ibruk nye verktøy mot biler som burde holdt seg i garasjen, grunnet manglende EU-kontroller eller betalte avgifter: Skiltlesere. Disse kan lese av et bilskilt på rekordfart, og umiddelbart sjekke i databaser om bilen kjører ulovlig.

Det kjekke med skiltlesere er at du slipper skiltoblater – men Svein Tommy fikk likevel kjeft for å ha fjernet sine!

Men det er ikke bare bilister som har slurvet med regninger som bør frykte storebrors nye øyne. Også smuglerne går tøffe tider i møte. Tollvesenet har hatt skiltleserne i bruk de siste seks månedene, og kan melde om gode resultater.

– Vi stanset langt flere forsøk på smugling, forteller avdelingssjef Asle Farberg i grensekontrollavdelingen i tollregion Øst-Norge i en pressemelding.

Sjekk også Tollvesenets mobile kjempemaskin som skal avsløre storsmuglere

45 prosent oppgang

Nå er det ikke slik at smuglere er registrert i et register, slik at Tollvesenet bare kan søke opp skiltet ditt og vite om du har 50 kilo flesk eller to kilo kokain i bagasjerommet. Men tollerne vet hva de skal se etter, og kan nå gjøre det langt raskere, takket være skiltleserne.

PÅ VEIEN: De fleste skiltlesere er ute på veien, og kan settes opp hvor som helst, når som helst.  Foto: Henriette Erken Busterud
PÅ VEIEN: De fleste skiltlesere er ute på veien, og kan settes opp hvor som helst, når som helst. Foto: Henriette Erken Busterud Vis mer


– Ser vi for eksempel en tungt lastet polskregistrert lastebil på Kornsjø, gir det oss et tegn på at vi bør reagere, sier Farberg.

Raskere reaksjonsevne førte til at de stanset hele 45 prosent flere alkoholsmuglere i prøveperioden. Og det var langt fra bare ølhundene som fikk svi: Tollvesenet skal ha stanset langt flere smuglere innen alt fra levende dyr og kjøtt til narkotika og alkohol.

Undertøy, flasker og kanner – se hvordan vi smugler!

Årsavgiften sjekkes også

Tollvesenet har foreløpig testet utstyret på åtte grenseoverganger i Østfold. Vegvesenet har langt flere lesere: 23 kontrollposter, hvorav to er stasjonære og de 21 andre ruller rundt på Norges veier.

Siden 18. juni har de to slått seg sammen for å sjekke at bilistene har betalt årsavgiften ved hjelp av skiltleserne. Dermed er det en god idé å sørge for at du har betalt regningene dine om du skal ut på biltur i sommer. For ifølge vegvesenet skal det til enhver tid være omlag 200.000 biler på norske veier som skulle vært avskiltet, grunnet manglende avgifter eller EU-kontroller.

Les også: Nå risikerer 146.500 kjøretøy avskilting

– Ikke alle er klar over at det er bruksforbud på en bil hvis den ikke har vært til EU-kontroll i tide, sier avdelingsdirektør Kari Aamot i Statens vegvesen i pressemeldingen.

Her kan du se en videoreportasje om skiltleserne, laget av PR-byrået Newswire på vegne av vegvesenet:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer