– Skjerp dere, mannfolk!

Overrepresenterte i statistikk over anmeldte fartsovertredelser.

FARTSKONTROLL: Tall fra UP viser at nesten 9 av 10 saker med anmeldte fartsovertredelser i fjor gjaldt menn. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FARTSKONTROLL: Tall fra UP viser at nesten 9 av 10 saker med anmeldte fartsovertredelser i fjor gjaldt menn. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er veldig høye tall. Det er helt hårreisende å se hvor overrepresentert menn er. Skjerp dere, mannfolk, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i en pressemelding.

Tallene han reagerer på, kommer fra UP og viser at politiet hadde 117 500 saker med fartsovertredelser i 2020. De fleste av tilfellene ble oppgjort med bot, men nesten 11 000 endte i anmeldelse.

Menn stod for nærmere 9 av 10 av andelen:

– Av de som ble anmeldt, var en enda større andel menn. Hele 89 prosent, sier UP-sjef Steven Hasseldal i pressemeldingen.

Overrepresentert i de mest alvorlige overtredelsene

– At menn utgjør 78 prosent av de som blir tatt i fartskontroller, men hele 89 prosent av de som blir anmeldt, viser at menn er enda mer overrepresentert i de mest alvorlige overtredelsene, altså de med høyest fartsoverskridelse eller de som fører til ulykker med påfølgende politianmeldelse, skriver Ytre-Hauge i en e-post til Dinside.

På spørsmål om hva som kan være årsaken til at menn er overrepresentert, svarer han at det kan man bare spekulere på.

– Men det er naturlig å tenke at menn altså tar betydelig mer risiko i trafikken, og at kvinner som får fartsbot som oftest bare kjører «litt for fort». Vi opplever dessuten at menn oftere er sjåfør i bilen når man kjører sammen på lengre strekninger, som for eksempel på vei til hytten på fjellet – der gjerne UP står langs veien og venter på deg, skriver han og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer